Hilversum,
22
december
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Jan Marijnissen in Recht van Spreken van MAX

Jan Marijnissen in Recht van Spreken van MAX
“De SP groot maken, had een prijs”

Hilversum, 22 december 2015 - Jan Marijnissen blikt op woensdag 6 januari vanaf 21.10 uur op NPO 2 in het MAX-programma Recht van Spreken terug op zijn tomeloze inzet voor de SP en de tol die dat eiste. Al veertig jaar is hij actief voor de partij. Vooral in zijn eerste periode in de Kamer was het “buffelen en veel stress”, aldus Marijnissen. Door de jaren heen boekte de SP successen, met als hoogtepunt de verkiezingswinst in 2006: 25 zetels. “Verslavend en inspirerend”, noemt Marijnissen de opmars van de partij.

Marijnissen kreeg de afgelopen jaren vier keer een hernia en twee keer een hartaanval. De laatste keer op een partijcongres. Dat was reden om telkens een stapje terug te doen. Vijf jaar geleden stopte hij als fractievoorzitter van de SP en afgelopen november trad hij na 27 jaar af als partijvoorzitter. Hij is laconiek over de fysieke prijs die hij voor zijn grote betrokkenheid bij de partij moest betalen. “Als je iets groots tot stand wil brengen, de SP tot een grote partij maken, dan heeft dat een prijs. Als ik vanaf dag één in mijn leven had gezegd, alles voor de gezondheid en de gezondheid voor alles, dan weet ik het niet hoor..."

In deze aflevering van Recht van Spreken vertelt zijn dochter Lilian “gevormd” te zijn door haar bijzondere jeugd met een vader die er weinig was. “Als hij op tv was geweest, stond de telefoon roodgloeiend bij ons. Allemaal mensen met schrijnende verhalen.” Verder komen in het programma ook voormalig hoofdredacteur Sjuul Paradijs (“leuke man van de verkeerde partij”) en Jan Mulder aan het woord.

Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentator Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Willem Aantjes, Johan Witteveen, Bram Peper, Rita Verdonk en Maria Goos centraal. Op donderdag 14 januari is een aflevering met schrijver Jan Siebelink te zien.

MAX: Recht van Spreken met Jan Marijnissen
woensdag 6 januari 2016
om 21.13 uur NPO 2
www.maxvandaag.nl
www.omroepmax.nl

#RechtvanSpreken