Hilversum,
30
november
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Jan Marijnissen en Jan Siebelink in Recht van Spreken van MAX

Jan Marijnissen en Jan Siebelink in Recht van Spreken van MAX

Hilversum, 30 november 2015 – Op woensdag 6 januari 2016 is Recht van Spreken om 21.15 uur terug bij MAX op NPO 2. In de eerste aflevering staat oud-SP-voorzitter Jan Marijnissen centraal, die eind november afscheid nam als SP-voorzitter. Op 14 januari draait het om schrijver Jan Siebelink. In februari verschijnt de film Knielen op een bed violen, gebaseerd op Siebelinks bestseller.

Marijnissen was 27 jaar lang de grote man van de Socialistische Partij. Hij was lange tijd zowel partij- als fractievoorzitter van de SP. Jan Marijnissen was onvermoeibaar in zijn inzet voor de arme kant van Nederland; in 1969 was hij het jongste raadslid ooit. In 2006 behaalde de SP onder leiding van Marijnissen 25 Kamerzetels, maar tot regeringsdeelname kwam het nooit. In de Tweede Kamer viel hij op door zijn eigenzinnige standpunten en zijn ‘onparlementaire taalgebruik’. Berucht is het ‘effe dimmen’ tegen Kamervoorzitter Weisglas. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking kreeg de kwalificatie ‘flapdrol’ van Marijnissen. Hoe blikt Marijnissen terug op zijn politieke loopbaan en de tol die dat van zijn privéleven eiste? Hij was zelden thuis en zijn gezondheid kreeg het zwaar te verduren. En wat heeft de SP politiek bereikt?

Jan Siebelink is één van de productiefste schrijvers van Nederland. In de veertig jaar na zijn debuut schreef hij maar liefst 39 romans. Siebelink brak door bij het grote publiek met Knielen op een bed violen. In dit boek verhaalt hij over zijn jeugd in Velp met zijn fanatiek-godsdienstige vader. Het boek is afgelopen jaar verfilmd. Hoe verklaart Siebelink het succes van het boek? En is hij zelf ooit echt losgekomen van het geloof?  

Over Recht van Spreken 
In Recht van Spreken blikken prominente Nederlanders samen met Elles de Bruin terug op hun leven en carrière. Over welke keuzes zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan?


Recht van Spreken
Woensdag 6 en donderdag 14 januari 2016
Om 21.15 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl