Hilversum,
09
oktober
2017
|
15:37
Europe/Amsterdam

Informatie Tijd voor MAX: 9 tot en met 13 oktober

Vanaf maandag 9 oktober om 17.10 uur op NPO 1

Maandag 9 oktober om 17.10 uur op NPO 1
De zon schijnt in de Tijd voor MAX-studio, want Helga van Leur komt langs op maandag 9 oktober! Ze nam na 20 jaar en 7000 weerberichten afgelopen zomer afscheid van de kijkers, om zich meer te kunnen richten op klimaat, duurzaamheid en gedrag, én hoe deze onderwerpen met elkaar samenhangen. Dinsdag is het De Dag van de Duurzaamheid. Daar kan Helga natuurlijk alles over vertellen! Ook MAX-directeur Jan Slagter schuif aan ter gelegenheid van de opening van het Ben Oude NijHuis. En Jan komt niet alleen; hij neemt één van de eerste bewoners mee.

Ook maandag in de uitzending: Marian Mudder. Marian, bekend van onder meer Baantjer, Flikken Maastricht en Heer en Meester, schreef eerder al het boek Sofasessies over haar jarenlange angsten, depressies en eindeloze bezoeken aan therapeuten. Inmiddels heeft Marian het boek omgewerkt tot een hilarische theatervoorstelling met dezelfde naam. In de studio komt Marian toelichten hoe ze uiteindelijk van haar angstgevoelens is afgekomen.

Boswachter André Donker vertelt over de paddenstoel en met Janny van der Heijden wordt teruggeblikt op de meest recente aflevering van Heel Holland Bakt. Muziek is er van de originele begeleidingsband van de overleden zangeres Amy Winehouse. Samen met het Siciliaanse soul- en jazzwonder Alba Plano brengt de band onder de noemer Forever Amy een schitterend eerbetoon aan het fenomeen Amy. In Tijd voor MAX wordt het onweerstaanbare Valerie ten gehore gebracht.

Dinsdag 10 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Op dinsdag 10 oktober in Tijd voor MAX: de pas verkozen Miss Nederland. Ook Kim Kötter, organisatrice van het evenement en voormalig Miss Universe Nederland, zit aan tafel.

Met acteurs Maarten Heijmans en Lykele Muus wordt gesproken over de nieuwe romantische komedie Weg van Jou, die donderdag in première gaat. In deze film van regisseur Jelle de Jong wordt de ambitieuze Evi overgeplaatst naar de Zeeuwse polder in plaats van naar Rio de Janeiro. Een tegenvaller, totdat Evi haar droomman ontmoet. Vaste huisarts dokter Ted van Essen heeft het over een bijzondere vorm van duizeligheid, waarvan met name ouderen nogal eens last hebben: positieduizeligheid.

In de Tijd voor MAX-keuken staan de zussen Moreen, Aretha en Martha Waal. Gedrieën stonden zij aan de wieg van het kookboek SuriMAM, met daarin de belangrijkste culinaire gebruiken en de lekkerste recepten uit Suriname.

Woensdag 11 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Op woensdag 11 oktober is voormalig toptennisser Richard Krajicek te gast in Tijd voor MAX. Na zijn overwinning in 1996 op de heilige grond van Wimbledon richtte hij de Krajicek Foundation op, die kinderen in achterstandswijken wil helpen om dichtbij huis te kunnen sporten en spelen. Inmiddels zijn er in het hele land al 117 Krajicek-speelvelden, waarvan dagelijks meer dan 4000 kinderen gebruikmaken. Dit jaar bestaat de foundation 20 jaar. Zaterdag 14 oktober is de feestelijke start van een nieuw jaar vol sport en spel. In Tijd voor MAX vertelt Richard wat hij allemaal van plan is.

Illusionist Hans Klok verschijnt woensdag ook in de studio. Met hem praten Sybrand en Martine over de spectaculaire voorstelling House of Horror, waarmee Hans wegens groot succes dit najaar opnieuw in de theaters staat. Tijdens de uitzending geeft Hans uiteraard een voorproefje.

Televisiemaker Ersin Kiris schuift aan om te praten over de tweede aflevering van de VPRO-serie Ersin in Wonderland, waarin Ersin in een dubbelrol als journalist én toerist afreist naar populaire vakantiebestemmingen om de twee gezichten van zo’n paradijselijk oord te tonen.
Gezondheidswetenschapper en professor Jaap Seidell heeft weer veel belangwekkends te vertellen en in de keuken staat Sandra Ysbrandy, specialist in vintage cooking. Zij verzorgt een lekkere en gezonde maaltijd mét een knipoog naar vroeger.

Donderdag 12 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Irene Kuiper en Frédérique Sluyterman van Loo spelen beiden in de muziektheaterproductie In bed met Dietrich en Piaf, over de opmerkelijke vriendschap tussen twee tegenpolen: de koele filmster Marlene Dietrich en de hartstochtelijke zangeres Édith Piaf. Vanzelfsprekend treden Irene en Frédérique op.

In Utrecht wordt binnenkort het Festival of Older People gehouden, waar professionals uit allerlei sectoren én kunstenaars zich verdiepen in het beeld dat we hebben van de oudere mens en of dat niet toe is aan een herijking. Eén van de sprekers is cabaretier Freek de Jonge. Donderdag 12 oktober verraadt hij in Tijd voor MAX  al een beetje wat zijn ideeën rondom dit thema zijn.

Stadecoloog Remco Daalder praat Sybrand en Martine bij over het wonderlijke leven van de meerkoet: oorspronkelijk een moerasvogel, maar geldt inmiddels als het vuilnismannetje van de hoofdstad. Remco schreef een boek over deze bijzondere vogel.

Vrijdag 13 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Op vrijdag 13 oktober zit Pia Douwes bij Sybrand en Martine aan tafel. De internationale musicalster komt vertellen over het bijzondere benefietconcert dat zij maandag, samen met een groot aantal muzikale vrienden, geeft in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De opbrengst van deze avond zal ten goede komen aan Stichting WellHaLo, die zich inzet voor duurzame waterputten en betere medische voorzieningen in het West-Afrikaanse Gambia. Wat maakt dat Pia zich hier zo betrokken bij voelt?

Naast Pia, zit ook Henk Poort aan tafel. Hij is niet alleen de oudste kandidaat in Expeditie Robinson, maar staat ook in de theaters met zijn soloprogramma Ik ben mijn lied, waarin hij nummers zingt uit zijn omvangrijke repertoire en, geboren verteller als hij is, in de huid kruipt van de kleurrijke personen uit zijn verleden. Uiteraard laat Henk iets horen.

Historica Dorine Hermans en schrijfster Els Rozenbroek schuiven aan om te praten over hun pas verschenen boek Geef dat kind een slok jenever, waarin ze de moderne denkbeelden over opvoeding afzetten tegen de methoden van vroeger, toen een lastig kind nog weleens in het kolenhok werd opgesloten of een pak slaag kreeg. Tegenwoordig zou direct de politie worden gebeld. Volgens Dorine en Els kleven er aan de huidige opvoedingsstijl ook de nodige bezwaren en zou er een middenweg gevonden moeten worden.

Bioloog en apendeskundige Patrick van Veen werpt vanuit zijn discipline een blik op de actualiteit, en in de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die de technische opdracht voor de kandidaten van Heel Holland Bakt demonstreert.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl