Hilversum,
04
januari
2017
|
13:23
Europe/Amsterdam

Informatie BROOD: aflevering 5 en 6

Donderdag 16 en 23 februari 2017

Op donderdag 16 en 23 februari zendt MAX om 22.20 uur op NPO 1 het smaakvolle programma BROOD uit. Meester Patissier Robèrt van Beckhoven reist in deze twee afleveringen af naar Oostenrijk, Duitsland en Zweden. Hier gaat hij op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.

Aflevering 5: Oostenrijk en Duitsland – donderdag 16 februari om 22.20 uur op NPO 1
Robèrt bezoekt voor het eerst in zijn leven de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De stad waar zoete broodjes gebakken worden en waar de croissant zijn oorsprong vindt. Hij krijgt een unieke rondleiding door het beroemde Schloss Schönbrunn. Waar zijn oog op een kaiserbroodje valt, te zien op een van de vele schilderijen in het paleis. Van bakker Joseph, die iets buiten Wenen een moderne bakkerij heeft, leert hij hoe het kaiserbroodje wordt gevouwen.

Robèrt vervolgt zijn weg naar het midden van Duitsland. In Heidelberg ontmoet hij topbakker Peter Kapp, die – net als Robèrt - jurylid is bij een bak-televisieprogramma. Samen bezoeken ze een brouwerij en maken ze een Duits bierbrood.

Ten zuiden van Stuttgart ontmoet Robèrt de jongste broodsommeliers van het land. De bakkers, Jorg en Johannes, noemen zich The Wildbakers. Robèrt daagt hen uit hem binnen een uur zoveel mogelijk verschillende soorten brood te brengen. De winnaar wordt beloond met een door Robèrt gemaakte gouden pretzel.

Aflevering 6: Zweden– donderdag 23 februari om 22.20 uur op NPO 1
In de laatste aflevering van BROOD reist Robèrt van Beckhoven door Zweden. Midden in de bossen ligt het kleine dorpje Stora Skedvi. Daar werd in 2013 de laatste houtovenbakkerij gesloten waar op een traditionele manier knäckebröd werd gemaakt. De jonge winkeleigenaar Anders besloot in 2015 de fabriek en haar werknemers, die daar al 35 jaar werkten, weer in ere te herstellen.

In Stockholm leert Robèrt dat ook Vikingen al brood maakten. Archeologe Ann-Marie Hansson vertelt hem hoe zij dat onderzocht heeft en wat de ingrediënten van dat brood waren. Robèrt gaat in Stockholm op zoek naar die ingrediënten en maakt zijn eigen Vikingbrood.

Op het eiland Öland staan tientallen houten molens, ooit volop in beweging om het oergraan dat op Öland groeit te malen. Slechts een enkele molen draait nog, maar het graan wordt nog altijd verbouwd. Robèrt bezoekt boerin Suzanne Eriksdotter die haar eigen graan maalt.

Ten slotte maakt Robèrt een brood geïnspireerd op alle mensen die hij heeft ontmoet en de landen die hij heeft bezocht tijdens zijn reizen voor BROOD.

Iedere donderdag verschijnt er een recept uit de aflevering op www.maxvandaag.nl

MAX: BROOD
Presentatie: Robèrt van Beckhoven
Donderdag 16 en 23 februari 2017
Iedere donderdag om 22.20 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl | facebook.com/broodMAX | @BROODMAX | #BROODMAX