Hilversum,
22
juli
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Informatie aflevering 4 en 5 We zijn er Bijna!

Informatie aflevering 4 en 5 We zijn er Bijna!

Hilversum, 22 juli 2015 - Op maandag 10 en 18 augustus trekt de We zijn er Bijna!-karavaan verder over het vasteland van Griekenland. Hoe verloopt de reis van de groep van 43 kampeerders? Zie het om 21.25 uur op NPO 1.

De deelnemers zijn bijna allemaal ervaren kampeerders en reizen nog veel zelfstandig, maar kiezen bij verre bestemmingen zoals Griekenland voor een tocht onder begeleiding. Zeker voor Marianne Peereboom (78 jaar) is dat een uitkomst: "Ik zou in m'n eentje zo'n reis niet kunnen maken. Ik ben behoorlijk zelfstandig, maar ook op leeftijd. Ik heb deze reis door Griekenland al een keer eerder gemaakt, maar wilde hem graag nog eens doen. Dit is mijn kans. Nu kan ik het nog."

Aflevering 4 - Van Athene naar Delphi

De kampeergroep staat op een stadscamping in de hoofdstad Athene. Daar staan hoogtepunten als een bezoek aan de Akropolis op het programma. Ook bezoekt de groep het politieke machtscentrum: voor het parlementsgebouw vindt de wisseling van de wacht plaats. Soldaten houden daar stoicijns de wacht. Het zijn erebanen waarvoor je als soldaat wordt gevraagd en het is geen optie te weigeren. Een makkelijk baantje is het niet: ook al staat de zon een hele dag te branden, ook al steken demonstanten je wachtershuisje in brand, deze geselecteerde soldaten mogen geen krimp geven. Uren aan een stuk staan ze stokstijf stil en alleen op gezag van de president mogen ze hun post verlaten.

De bestemming na Athene is Delphi waar de groep een aantal rustdagen heeft. Er wordt gewandeld, gezwommen en er worden vis- en groentenmarkten bezocht. Van toeristisch begeleiders At en Greet krijgen de deelnemers een opdracht: maak een Grieks recept voor een feestelijke gezamenlijke maaltijd op de camping. Naast de auberginerolletjes en tzaziki, komen er schotels met onvervalste Hollandse lekkernijen op tafel te staan. Alles 'made in Greece'.

Aflevering 5 - Van Delphi naar Volos 

De kampeergroep verlaat Delphi en reist noordwaarts richting Volos, de hoofdstad van het schiereiland de Pilion. Deze hele week blijven de caravans en campers verder op hun pootjes staan. De excursies naar alle Griekse oudheidkundige plekken zijn voorbij en er is tijd voor zwemmen, zonnebaden en wandeltochten.

Het schiereiland de Pilion is een toeristische trekpleister. Het heeft bergen, dichte bossen en witte kiezelstranden. De welvaart dankt het gebied aan het beroemde Piliontreintje. In 1894 werd het traject van dit stoomtreintje aangelegd tussen de bergdorpen en de havenstad Volos. Het fruit uit de dorpen kon via het spoor snel richting haven worden getransporteerd. Voor de moeilijk te bereiken bergdorpen betekende dit een economische vooruitgang. Nog steeds is de Pilion een welvarende streek. Het treintje vervoert geen fruit meer, maar rijdt nu met toeristen rond.

De kampeerders van We zijn er Bijna! maken ook een reisje terug in de tijd met de Piliontrein.

MAX: We zijn er Bijna! 
Elke maandag
Om 21.25 uur op NPO 1
www.omroepmax.nl