Hilversum,
06
maart
2017
|
09:57
Europe/Amsterdam

Informatie: 6 t/m 10 maart Tijd voor MAX

Vanaf 6 maart

Maandag 6 maart om 17.10 uur op NPO 1
Tijd voor MAX nodigt in de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart de fractievoorzitters uit van alle politieke partijen die op dit moment zitting hebben in de Tweede Kamer. We willen wat meer van hun persoonlijke omstandigheden te weten komen, maar stellen ze ook allemaal de vraag wat hun partij gaat doen aan de bedenkelijke stand van zaken in de ouderenzorg. Maandag zit PVV-leider Geert Wilders bij ons aan tafel. In deze verkiezingscampagne was hij tot dusver nog niet veel op televisie te zien, maar bij Tijd voor MAX schuift hij graag aan en dat stellen we natuurlijk erg op prijs.

Ook boswachter André Donker komt langs; hij roept iedereen op om volgende week woensdag hun stem uit te brengen op de Marker Wadden, een eilandengroep die wordt aangelegd in het Markermeer om de waterkwaliteit te verbeteren. Er wordt namelijk een stembureau op de eilanden geopend en de Vereniging Natuurmonumenten brengt iedereen er met de boot gratis naartoe. Maar André vertelt ook over de paddentrek die weer begonnen is.

In de keuken staat culinair expert Janny van der Heijden die zoals altijd iets verrukkelijks voor ons maakt. Verder is er een fantastisch optreden van Sjors van der Panne: hij zingt een lied van zijn allernieuwste album Met elkaar!

Dinsdag 7 maart om 17.10 uur op NPO 1
Vanaf dinsdag presenteert Martine Tijd voor MAX samen met gastpresentator Erik van der Hoff. Erik, die ooit furore maakte als leadzanger van de populaire band Roberto Jacketti & the Scooters en de afgelopen jaren verbonden was aan diverse televisieprogramma’s, vervangt Sybrand Niessen, die voor het programma Droomhuis Gezocht op reis is.

In deze uitzending van Tijd voor MAX aandacht voor De Marathon, die na het succes van de gelijknamige film nu ook als musical het theater in gaat. Acteurs Kees Boot en Jelka van Houten schitteren in deze hartveroverende voorstelling over vier monteurs die een faillissement van één van hen trachten te redden. Beiden zijn te gast, evenals Thomas Acda die tekende voor de muziek. Samen met Jelka brengt hij bovendien een van de meeslepende nummers uit de musical ten gehore.

Verder ontvangen Martine en Erik Menno Bentveld, dit jaar precies 10 jaar presentator van het radio- en televisieprogramma Vroege Vogels. In Vroege Vogels is te zien hoe de Vogelbescherming in het kader van hun actie ‘Beleef de Lente’ de webcams weer aanzet in een flink aantal vogelnesten, zodat we live kunnen meekijken met het wel en wee van de broedende ooievaar, steenuil, slechtvalk, ijsvogel en koolmees. Nieuw dit jaar zijn de blauwe reiger en de gierzwaluw! Welke vogel gaat Menno zeker volgen?

Ook zit documentairemaker Michiel van Erp aan tafel; hij maakte de serie Dit zijn wij, waarin hij aan de hand van herkenbare thema’s op zoek gaat naar wat we in onze samenleving met elkaar delen. In de aflevering van komende donderdag staat het thema ‘huisdieren’ centraal en zien we een stel dat een dierencrematorium runt. Ook zij zijn te gast bij Tijd voor MAX.

Huisarts dokter Ted van Essen vertelt over het gevaar van antibioticaresistentie: hoe kunnen we voorkomen dat een simpele infectie ons in de toekomst weer fataal wordt? En Bart Grob van Museum Boerhaave laat zien met welk instrument Antoni van Leeuwenhoek 400 jaar geleden de eerste bacteriën ontdekte.

Woensdag 8 maart om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag is acteur Frank Lammers te gast bij Tijd voor MAX. Martine en Erik praten met hem onder andere over de PSV-musical Geheimen van De Herdgang die hij gaat regisseren. Deze musical vol anekdotes over topsport in het algemeen en gebeurtenissen achter de schermen van het PSV-trainingscomplex in het bijzonder staat pas voor september gepland, maar Frank loopt zich nu al warm langs de zijlijn. Als uitgesproken fan van de Eindhovense club wil hij met deze voorstelling natuurlijk wél scoren!

Met schrijver Tommy Wieringa spreken Martine en Erik over zijn pas verschenen boek, De dood van Murat Idrissi. De roman beschrijft het lot van een van de vele migranten die de overtocht van Noord-Afrika richting Europa niet overleefden.

Verder: vindt u (bijvoorbeeld omdat het woensdag Internationale Vrouwendag is) óók dat de landelijke politiek wel wat meer vrouwen kan gebruiken? Dan moet u zeker kijken, want bij Tijd voor MAX roepen twee dames van de stichting Stem op een Vrouw iedereen op om bij de komende verkiezingen niet het bovenste rondje van de lijst rood te kleuren, maar bewust te stemmen op een lager geplaatste vróuw. Dit alles om de verhouding man-vrouw in de Tweede Kamer wat meer in balans te krijgen, want op dit moment is die drie tegen één.

Met Judith Kadee, directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk, hebben we het over de kunstbeweging De Stijl. Deze stijl is precies 100 jaar geleden opgericht en daarom onderwerp van een grote tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Het is ook het Mondriaanjaar: wat maakt kunstenaar Piet Mondriaan tot hét icoon van De Stijl?

In de keuken tenslotte Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk: zij demonstreert hoe je een taart echt heel mooi strak bekleedt met marsepein.

Donderdag 9 maart om 17.10 uur op NPO 1
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart nodigt Tijd voor MAX de fractievoorzitters uit van de partijen die op dit moment zitting hebben in het parlement. Donderdag is dat Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid. Hoe is het met hem, minder dan een week voor de kiezers hun definitieve keus in het stemhokje gaan maken? En natuurlijk dé vraag die we aan alle politici stellen: wat is zijn partij van plan te doen aan de misstanden in de ouderenzorg?

Vrijdag start de jaarlijkse vrijwilligersactie NL Doet, een initiatief van het Oranje Fonds waaraan traditiegetrouw ook de koninklijke familie haar bijdrage levert. Bij Tijd voor MAX aan tafel royalty-verslaggever Jeroen Snel die ons bijpraat over óf, en zo ja, wáár Willem-Alexander en Máxima dit keer hun koninklijke handen uit de mouwen hebben gestoken.

Ook topfotograaf Hans Aarsman is te gast; gewend als hij is om nauwkeurig te observeren ziet hij details die anderen ontgaan en stelt hij vast dat dingen vaak niet zijn wat ze lijken: soms is het zelfs Precies Andersom. Onder die titel staat Hans met een voorstelling op dit moment in de theaters. Maar wat heeft de Eiffeltoren daar nu weer mee te maken?

Verder zitten actrices Fockeline Ouwerkerk en Imanuelle Grives bij ons aan tafel; beiden zijn te zien in de nieuwe romantische komedie Tuintje in mijn hart die momenteel in de bioscopen draait. De film speelt zich af in Suriname en natuurlijk willen we van Fockeline en Imanuelle weten hoe het was om midden in de jungle op de set te staan.

Vrijdag 10 maart om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag vertellen zanger en acteur Huub van der Lubbe, bekend van De Dijk, en actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld over de theaterproductie We hadden liefde, we hadden wapens waarin ze allebei spelen. Deze muzikale voorstelling, naar de gelijknamige succesroman van Christine Otten, vertelt het verhaal van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren ’60 en de strijd voor gelijkheid van blank en zwart. Bij ons aan tafel leggen Huub en Manoushka uit op welke wijze deze voorstelling ook paralellen wil trekken met het huidige debat over de multiculturele samenleving. Natuurlijk treden ze voor ons op met een van de vele mooie nummers uit de voorstelling.

Bioloog en primatendeskundige Patrick van Veen kijkt zoals altijd met een apenoog naar de actualiteit. Wie mag zich op dit moment het alfamannetje noemen? In de keuken is dat in ieder geval Meester Patissier Robèrt van Beckhoven; hij tovert uiteraard weer iets verrassends uit de oven.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie maandag: Martine van Os en Sybrand Niessen
Presentatie dinsdag t/m vrijdag: Martine van Os en Erik van der Hoff
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #tijdvoorMAX