Hilversum,
27
februari
2017
|
14:02
Europe/Amsterdam

Informatie: 27 februari t/m 3 maart Tijd voor MAX

Vanaf 27 februari

Maandag 27 februari om 17.10 uur op NPO 1
Maandag is Lineke Rijxman bij ons te gast, gevierd actrice en onder meer winnares van de Theo d‘Or. Komende woensdag speelt ze in De Balie in Amsterdam een verkorte versie van de solovoorstelling The Gentle Woman, waarin de gevolgen van schelden en intimidatie op sociale media aan de orde komen. In De Balie wordt na afloop verder gediscussieerd over deze vorm van haatcommunicatie, waarvan niet alleen anonieme reaguurders, maar ook steeds meer politici zich bedienen. Bij Tijd voor MAX vertelt Lineke hoe zij hier in staat.

In Tijd voor MAX ook een gesprek met hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken Micha de Winter. Hij is voorzitter van een commissie die op verzoek van het kabinet onderzoek doet naar misstanden en geweld in jeugdinrichtingen en pleeggezinnen vanaf 1945. De verhalen daarover die binnenkomen bij het speciaal hiervoor in het leven geroepen meldpunt noemt hij schokkend en hij pleit dan ook voor een grootschalig onderzoek. Eveneens bij ons aan tafel Roos Haase; zij kwam vlak na haar geboorte terecht bij een pleeggezin, en vanaf dat moment werd haar leven getekend door vernedering en geweld. Toch is zij zelf nu ook pleegmoeder.

Verder aandacht voor The Simon & Garfunkel Story, een voorstelling die momenteel in de theaters te bewonderen is en waarin een eerbetoon wordt gebracht aan ’s werelds meest succesvolle muzikale duo aller tijden, Paul Simon en Art Garfunkel. Ook treedt de cast van The Simon & Garfunkel Story voor ons op met onder meer het wonderschone Homeward Bound. Aan tafel zit ook singer-songwriter Yorick van Norden, zelf geïnspireerd door de popmuziek van de jaren 60 en 70. Hij vertelt hoe de muziek van het uit New York afkomstige duo de wereld beïnvloed heeft.

Ook parlementair commentator Ferry Mingelen is te gast; hij bespreekt de actuele politieke ontwikkelingen met het oog op de komende Tweede Kamerverkiezingen. In de keuken treffen we culinair expert Janny van der Heijden aan: zij verrast ons weer met iets lekkers!

Dinsdag 28 februari om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX komt dinsdag D66-voorman Alexander Pechtold aan het woord. Net als de andere lijsttrekkers van de politieke partijen in de Tweede Kamer vragen we hem naar zijn visie op de toekomst van de ouderenzorg in Nederland. Maar natuurlijk komen er ook andere onderwerpen aan bod, want de voormalige burgemeester, minister en veilingmeester is van vele markten thuis.

Verder is actrice Rifka Lodeizen te gast. Deze week komt Verdwijnen uit, een in Noorwegen opgenomen film over de verstoorde verhouding tussen een moeder en een dochter waarin Rifka een van de hoofdrollen speelt. Maar we kennen haar natuurlijk ook nog van de succesvolle serie Overspel en kaskrakers als Tonio en Publieke Werken. Wat maakt Rifka tot dé muze van de Nederlandse filmmakers?

Dinsdag is het Zeldzameziektendag. Bij ons aan tafel licht vaste huisarts dokter Ted van Essen er een uit: de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening die delen van de hersenen aantast. De ziekte is nu nog niet te genezen, maar het onderzoek is in volle gang.

In de keuken topkok en specialist in duurzame vis Bart van Olphen en tenslotte een prachtig optreden van pop-en jazzmuzikant Wouter Hamel. Ondanks een nieuw album, Amaury, én een nieuwe theatertour heeft hij toch… Tijd voor MAX!

Woensdag 1 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX ontvangen Sybrand en Martine woensdag actrice en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau; ze komt praten over haar nieuwe programma Reunited, waarin ze mensen samenbrengt die elkaar door ziekte, oorlog, adoptie of een andere oorzaak heel lang niet meer hebben gezien. Zelf heeft Yolanthe een hechte band met haar zus Xelly Cabau van Kasbergen, en daarom zit Xelly ook gezellig aan tafel. Deze veelgevraagde make-up artist en haarstyliste werkt bovendien vanaf half april mee aan het splinternieuwe programma Fashionchick make-over.

Ook presentator Pieter Jan Hagens schuift bij ons aan; samen met Jort Kelder maakt hij het programma Ten Strijde!, waarin ze op zoek gaan naar de verhalen achter historische veld- en zeeslagen. Ze kruipen daarbij haast letterlijk in de huid van de strijders van toen en dat brengt spectaculaire taferelen met zich mee. Hoe vond Pieter Jan het bijvoorbeeld om gekielhaald te worden?In Nederland groeit 1 op de 8 kinderen op in armoede. Vaak is er sprake van ‘generatiearmoede’, dat wil zeggen dat ook de ouders en grootouders in armoede hebben geleefd. Een nieuw initiatief, Sterk uit Armoede, wil door inzet van ervaringsdeskundigen helpen de kloof te dichten tussen mensen in armoede enerzijds en professionele instanties en beleidsmakers anderzijds zodat effectieve hulp kan worden geboden. Bij ons vertellen Heidi van der Laan, ervaringsdeskundige, en Famke ten Brinke van Stichting Mens en Maatschappij over deze nieuwe aanpak.Voedseldeskundige Jaap Seidell rekent weer af met een hardnekkig misverstand over ons eten en in de keuken staat Francis Kuijk, oud-deelnemer van Heel Holland Bakt: zij maakt Indische pangsit met chilisaus.

Donderdag 2 maart om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag krijgt Tijd voor MAX bezoek van de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme. Net als haar collega-fractievoorzitters geven we haar de gelegenheid om te vertellen wat haar partij wil doen aan de problemen rond de ouderenzorg.

Ook Dionne Stax zit aan tafel. Vanaf donderdag presenteert zij het gloednieuwe MAX-programma Van onschatbare waarde, waarin de eigenaren van heel bijzondere en zeldzame spullen de kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier aanwezige experts. Spannend, want eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug! Wat is precies Dionnes rol bij de onderhandelingen, en welke schat zou zij zelf nooit verkopen? Natuurlijk maken we ook een rondje langs de experts: Ilse, Bert, Arnold en Ebert.Dierenarts Jenny Buijtels heeft het over epilepsie bij honden en in de keuken onze specialist in vintage cooking, Sandra Ysbrandy; zij laat zien hoe je simpel en snel een heerlijke maaltijd op tafel zet.

Vrijdag 3 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX is vrijdag voormalig hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij, Cisca Dresselhuys te gast. Samen met andere bekende gepensioneerde journalisten gaat zij artikelen schrijven voor de nieuwe, tweewekelijkse krant Argus die vanaf deze maand te koop is. Onlangs was zij bovendien een van de auteurs van een opiniestuk in De Volkskrant waarin werd betoogd dat ouderen hun plek in de maatschappij terug moeten eisen. Is Cisca van voorvechtster voor vrouwen geëvolueerd naar pleitbezorgster voor ouderen?

Verder ontvangen Sybrand en Martine actrice Sigrid ten Napel, bekend van televisieseries als Penoza en Overspel maar onlangs ook te zien in Wie is de Mol?, waar zij als vierde deelnemer het veld moest ruimen. Binnenkort maakt ze haar theaterdebuut in Tsjechovs beroemde toneelstuk Een Meeuw. Hoe bereidt ze zich daarop voor?

Ook huishoudgoeroe Emile Bode is weer van de partij; schoonmaken is zijn lust en zijn leven en hij kent álle handige trucjes! In de keuken maakt Meester Patissier Robèrt van Beckhoven loempia’s met witte chocoladecrème en bramencoulis. Verder een verrassend optreden van zangeres en actrice Lisse Knaapen, bekend van o.a. SKY de Musical en Intouchables. Zondag wordt in Amsterdam eenmalig de indrukwekkende film Girl Rising vertoond. Lisse zingt bij Tijd voor MAX een medley van de nummers die ze bij die gelegenheid ook ten gehore zal brengen. Een voorpremière dus!

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX |@TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX