Hilversum,
14
april
2017
|
13:34
Europe/Amsterdam

Informatie: 17 t/m 21 april Tijd voor MAX

Vanaf 17 april

Maandag 17 april om 12.10 uur op NPO 1
Op Tweede Paasdag, is er een speciale uitzending van Tijd voor MAX waarin we terugkijken op de muzikale hoogtepunten van het afgelopen seizoen. U ziet de fantastische tributeband The Dutch Eagles, troubadour Frank Boeijen, Klubbb3 met Jan Smit, maar ook een swingende Joke Bruijs, hitzanger Jeroen van der Boom, chansonnier Sjors van der Panne met een heel bijzonder verjaardagslied voor Martine, en natuurlijk onze hoop voor het Eurovisie Songfestival, O’G3NE.

Dinsdag 18 april om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag 18 april is musicalster Renée van Wegberg te gast. Zij vertelt over de muzikale voorstelling Vive la France die na het succes van de vorige editie dit jaar opnieuw in de theaters staat. In Vive la France 2 wordt het publiek meegevoerd op de klanken van de mooiste Franse chansons en de grootste Franstalige tophits van de afgelopen decennia. Renée zingt onder begeleiding van een pianist ook voor ons een Franse klassieker!

Ook journalist, schrijver en oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Peter Brusse is te gast; hij schreef het zojuist verschenen Onder de mensen, een biografie over zijn vader Maria Joseph Brusse, die als undercoverjournalist voor de NRC aan het begin van de 20ste eeuw zijn tijd ver vooruit was.

Al flink aantal jaren zet een groep BN’ers zich onder de naam het Sterrenfietsteam op sportieve wijze in om door middel van deelname aan zoveel mogelijk fietsevenementen geld in te zamelen voor het goede doel. Een van de deelnemers van het team van dit jaar is snowboardster Nicolien Sauerbreij. Bij ons aan tafel vertelt Nicolien wat haar motiveert om hier aan mee te doen.

KRO-NCRV-verslaggever Liesbeth Staats trok voor de Brandpuntspecial Het land van Marine, die vanavond wordt uitgezonden, heel Frankrijk door en bezocht daarbij ook een partijbijeenkomst van het extreemrechtse Front National.

Verder: jaarlijks wordt in Nederland bij meer dan 6000 mensen een stoma aangelegd; dokter Ted van Essen legt uit waarom dat soms nodig is en wat je dan zoal kunt verwachten.In de keuken staat Bart van Olphen. Hij maakt een typisch Noors gerecht: skrei met ratatouille.

Woensdag 19 april om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag 19 april is presentatrice Mies Bouwman te gast. Het boek Gewoon Mies, met daarin haar 50 leukste, opvallendste en mooiste columns, is onlangs uitgekomen.

De eerste bevrijdingskinderen werden in 1945 in Limburg geboren; een zeventigtal daarvan had een donkere huidskleur, omdat hun biologische vaders zwarte Amerikaanse militairen waren die als onderdeel van de servicetroepen vanuit Limburg zorgden voor de bevoorrading van het front. Deze zwarte Amerikanen werden door de Limburgers als bevrijders omarmd, maar de acceptatie van de kinderen die ze verwekten verliep minder vlekkeloos. Mieke Kirkels schreef een boek over hun geschiedenis, Kinderen van zwarte bevrijders, zij zit bij ons aan tafel, evenals Ed Moody, een van deze inmiddels bejaarde nazaten die van zijn moeder weinig informatie kreeg over zijn vader.

De 23-jarige Kimberley Bos heeft één doel: de allerbeste skeleton-atlete ter wereld te worden. Maar wat is skeleton eigenlijk? Kimberley legt het uit in de studio.

Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrère vertelt over wat onderzoekers allemaal uit de kast moeten halen om dieren te leren begrijpen.

In de keuken staat Annemarie Pronk, zij leert ons hoe je Oudhollands snoep kunt maken, leuk voor op de vrijmarkt op Koningsdag!

Donderdag 20 april om 17.10 uur op NPO 1
Op donderdag 20 april is Nance Coolen te gast. Het nieuwe seizoen van RTL Woonmagazine is van start gegaan en dat betekent dat Nance ons weer kennis laat maken met de nieuwste woontrends en de spannendste interieurmetamorfoses.

Ook Paul Rem is te gast, als conservator van Paleis Het Loo is hij natuurlijk kind aan huis in dat paleis, maar Paul weet ook heel veel over Paleis Soestdijk te vertellen. In de aanloop naar Koningsdag, wanneer Tijd voor MAX vanaf Soestdijk uitzendt, hebben we met hem alvast een kijkje genomen in het oude paleis, en Paul weet daar zoals altijd boeiend over te vertellen.
Suzan Schuttelaar is een van de portretschilders van wie het werk op Soestdijk te bewonderen is. Ook zij komt langs in de studio.

In de keuken staat de ambachtelijk slager Gertjan Kiers.

Vrijdag 21 april om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag 21 april, precies een jaar geleden, overleed wereldster Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince. De zussen Suzanne en Monique Klemann stonden met hun band Loïs Lane in 1990 in het voorprogramma van zijn Europese tour en zijn vandaag bij ons te gast om herinneringen op te halen aan het muzikale fenomeen.

Bioloog en apenkenner Patrick van Veen vertelt over de rol die geur speelt in de apenwereld: apen voelen zich onderling tot elkaar aangetrokken door bepaalde geuren, maar hoe vinden ze eigenlijk dat mensen ruiken? En kunnen ze parfum ook waarderen?

In de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Hij maakt cakejes van witte chocolade.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMAX | #tijdvoorMAX | @tijdvoorMAX