Hilversum,
02
december
2016
|
16:15
Europe/Amsterdam

Info: 5 december tot en met 9 december in Tijd voor MAX

Maandag 5 december om 17.10 uur op NPO 1
Maandag staat Tijd voor MAX in het teken van Sinterklaas. Zangeres Monique Smit is te gast. Ze maakte onlangs haar tweede album met eigentijdse sinterklaasliedjes: Sinterklaas Is In Het Land, en treedt bovendien op met een speciale sinterklaasshow. Ze komt er over vertellen in Tijd voor MAX.

Verder is journalist Peter van Trigt te gast. Hij verdiepte zich voor zijn boek 1000 jaar Sinterklaas in de historie van het Sinterklaasfeest en ontdekte dat het om een traditie gaat die voortdurend aan veranderingen onderhevig is.

Ook te gast, de man die jarenlang de eer had de goede Sint officiëel te mogen verwelkomen: acteur en presentator Aart Staartjes. Uiteraard blikken Sybrand en Martine met hem terug op zijn rol bij de televisie-uitzendingen van de feestelijke intocht van Sinterklaas. Daarnaast vertelt Aart over zijn rol als Meneer Aart in het kinderprogramma Sesamstraat, het 40-jarige bestaan van Sesamstraat én over zijn rol in de EO-dramaserie Als de dijken breken.

Schrijfster Caroline Ligthart schreef het kinderboek Waantje krijgt de knarser, dat is bedoeld voor alle kinderen met kanker in hun omgeving. Caroline verwerkte haar eigen ervaringen in het boek en komt er over vertellen in Tijd voor MAX.

Boswachter André Donker vertelt wat je de vogels in je achtertuin het beste kunt voeren wanneer het een paar dagen vriest en laat ook zien wat onze kijkers de gevederde vriendjes zoal voorschotelen. In de keuken ditmaal culinair expert en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden die een lekker en snelle sinterklaasmaaltijd maakt: kaasfondue van camembert. Tenslotte een muzikaal cadeautje: een heerlijk optreden van Nordin De Moor, de grote ster uit Chaplin – De Musical!

Dinsdag 6 december om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag is televisiepresentatrice Linda de Mol te gast in Tijd voor MAX. Linda is bij televisiekijkend Nederland bekend van gouden tv-formules als Miljoenenjacht, Ik hou van Holland en Linda’s Zomerweek, maar ook van haar zeer succesvolle blad LINDA. Daarnaast doet Linda meer: zo richtte ze in 2013 de LINDA.foundation op, een fonds dat zich inzet voor (alleenstaande) ouders met kinderen die in financiële nood verkeren. Op dit moment leeft één op de negen kinderen in Nederland in armoede. De LINDA.foundation doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van hen deze decembermaand ook feestelijk kunnen doorbrengen.

Ook voormalig langebaanschaatser en Olympisch kampioen Mark Tuitert is te gast in Tijd voor MAX. Mark komt vertellen over zijn deelname aan de Top 2000 Quiz én over het wereldkampioenschap schaatsen, dat komend weekend in het vernieuwde Thialf plaatsvindt.

Zanger/muzikant Marcel de Groot gaat na 15 jaar weer het theater in met een gloednieuw repertoire. De afgelopen jaren trad hij vooral op in dienst van anderen, zoals Maarten van Roozendaal en Boudewijn de Groot. Nu is het tijd voor een eigen programma: #Held. In Tijd voor MAX vertelt Marcel over zijn (muzikale) helden en treedt hij onder begeleiding van gitarist Cor Mutsers op.

Verder legt vaste huisarts Ted van Essen uit wat het Complex Regionaal Pijn Syndroom (voorheen posttraumatische dystrofie) inhoudt en staat topkok Antoine Hermans in de keuken om iets verrukkelijks te bereiden.

Woensdag 7 december om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag is cabaretier Richard Groenendijk te gast in Tijd voor MAX. Gedurende de laatste weken van dit jaar staat hij in de theaters met zijn muzikale show Midden in de Winternacht. In deze show brengt Richard een ode aan alle grootheden die hem door de jaren heen geïnspireerd hebben, van Minelli tot Aznavour en alles wat daar tussenin zit.

Verder het verhaal van Ivo van der Steen. Ivo verloor in 2010 zijn boezemvriend marinier Jeroen Houweling toen diens voertuig in het Afghaanse Uruzgan op een bermbom reed. Samen met Jeroens vrouw Jessica, Jeroens zoontjes, familieden en vrienden maakte hij een nabestaandenreis naar Afghanistan. Speciaal voor de zoontjes van Jeroen hield hij gedurende de reis een dagboek bij. Aangevuld met het verhaal van vele betrokkenen is het een aangrijpend document geworden dat inmiddels in boekvorm is verschenen: Dagboek van het Thuisfront. Ivo van der Steen is te gast in Tijd voor MAX.

Dichter Martin Gijzemijter realiseerde zich dat een kaartje met prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar niet voor iedereen en in alle omstandigheden even passend is. Hij ontwierp een set Troostkerstkaarten met speciale gedichtjes die mensen in een moeilijke periode een hart onder de riem kunnen steken. In Tijd voor MAX vertelt Martin over zijn ontwerpen.

Ook gezondheidswetenschapper professor Jaap Seidell is te gast. Jaap heeft het over de E-nummers, die tegenwoordig haast niet meer uit onze voeding weg te denken zijn. Veel mensen staan er argwanend tegenover, maar is dat eigenlijk wel nodig? In de keuken staat Francis Kuijk, de runner up in het afgelopen seizoen van Heel Holland Bakt.

Donderdag 8 december om 17.10 op NPO 1
Donderdag is presentator Menno Bentveld te gast in Tijd voor MAX. Twee jaar geleden, ter gelegenheid van de 25-jarige herdenking van de val van de Berlijnse Muur, reisde hij voor een documentaireserie van de VARA langs zes ‘separatiemuren’ die bedoeld zijn om volkeren uit elkaar te houden. Deze serie, getiteld De Muur, heeft nu een vervolg gekregen. Niet zonder reden: sinds 2014 zijn er wereldwijd zeker 65 muren bijgekomen. De eerste aflevering van de nieuwe reeks was afgelopen zondag te zien op NPO 2. In Tijd voor MAX komt Menno vertellen over zijn ervaringen en het nieuwe seizoen van De Muur.

Ook kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo Paul Rem is te gast. Paul vertelt over de tentoonstelling Duitse prinsen van Oranje die hij heeft ingericht op Huis Doorn. In deze tentoonstelling worden de huwelijksverbintenissen tussen het Huis van Oranje en het oudste Duitse adelgeslacht, de Hohenzollern, belicht aan de hand van 50 unieke collectiestukken.

In de keuken staat een bijzondere kookgast: Peggy Tjin. Als culinair recensent en schrijfster van kookboeken heeft zij een eigen kookprogramma dat tweemaal daags wordt uitgezonden in haar geboorteland Suriname, én op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten.

Ter afsluiting een sfeervol optreden van bariton Ernst Daniël Smid samen met een Grootkoor.

Vrijdag 9 december is er geen uitzending van Tijd voor MAX in verband met wereldkampioenschap schaatsen in Thialf, Heerenveen.

Tijd voor MAX
Maandag t/m donderdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl | #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX