Hilversum,
30
januari
2017
|
12:25
Europe/Amsterdam

Info: 30 januari t/m 3 februari Tijd voor MAX

Maandag 30 januari om 17.10 uur op NPO 1
Maandag is VVD-politica Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te gast bij Tijd voor MAX. Zeven jaar zit ze nu op haar post, en dat zijn zeven enerverende jaren geweest, want haar ministerie geldt als een van de zwaarste. Een belangrijk thema waar minister Schippers steeds op hamert is het belang van goede voeding; niet voor niets was zij een van de initiatiefnemers van de Nationale Voedseltop. Hoe gezond eet ze zelf en wat vindt ze het allerlekkerst?

Gepensioneerd architect Jaap Tromp bezocht jarenlang het verpleeghuis waar zijn echtgenote was opgenomen en ontdekte dat het leven van de bewoners door wat kleine aanpassingen veel aangenamer kon zijn. Zo vond hij naast andere handigheidjes ook de sjoelkatapult uit, waarmee je zelfs als je vingers het niet meer zo goed doen toch aan dat gezellige spelletje kunt deelnemen. Bij Tijd voor MAX geeft hij een demonstratie.

Het heeft de laatste tijd stevig gevroren, maar de aalscholvers hebben evengoed de lente in het hoofd: ze zijn volop aan het broeden! Boswachter André Donker heeft de aalscholverkolonies in de Lepelaarsplassen in Flevoland en De Wieden in Overijssel bezocht en laat bij Tijd voor MAX prachtige beelden zien.

Tot slot een gesprek met de singer-songwriters Gerard van Maasakkers en Frank Cools. Op dit moment toeren ze langs de theaters met een voorstelling waarin ze naast eigen nummers ook liedjes van anderen zingen die ze zelf hadden willen schrijven. De titel van het programma is Maar liefje, nu heb je geen voetjes en verwijst naar een oude smartlap. Zo hebben beide heren nog veel meer schatten uit het rijke Nederlandstalige repertoire weten op te delven. Natuurlijk laten ze bij Tijd voor MAX ook een juweeltje horen!

In de keuken staat culinair expert Janny van der Heijden. We moeten meer groente eten en minder vlees, daarom maakt Janny een lekkere groentecurry met ei.

Dinsdag 31 januari om 17.10 uur op NPO 1
Actrice Inge Ipenburg is dinsdag te gast bij Tijd voor MAX. Ze schreef het script voor de theatervoorstelling PAAZ, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Myrthe van der Meer over het wel en wee op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. PAAZ gaat volgende week in première en begin maart keert Inge na maar liefst 12 jaar weer terug als Martine Hafkamp in de soapserie GTST. Genoeg om over te praten, want zei Inge eerder niet dat ze nóóit meer de rol van Martine wilde spelen?

Fotografe en Zilveren Camera-winnares Mariëlle van Uitert schiet haar materiaal meestal in conflictgebieden. Ditmaal reisde ze op verzoek van de Eye Care Foundation, een organisatie die zich richt op oogzorg in ontwikkelingslanden, naar Cambodja: de Eye Care Foundation heeft daar een kliniek opgezet, een oogkamp, waar lokale artsen en verpleegkundigen worden opgeleid om oogziekten te behandelen en zo onnodige blindheid te voorkomen. Mariëlle bezocht het oogkamp en kwam terug met een hoopvolle fotoserie die ze als eerste bij Tijd voor MAX laat zien. Vaste huisarts dokter Ted van Essen sluit daar mooi op aan: hij heeft het over ‘een rood oog’: wat is het en wat kan eraan gedaan worden?

Ook de Frans-Nederlandse kostuumontwerpster Jany Temime is te gast. Zij bedacht voor meer dan 67 belangrijke filmproducties kostuums, waaronder maar liefst 1500 voor de laatste Bond-film Spectre. Maar ook Harry Potter en zijn Zweinstein-collega’s stak zij in de kleren.

In de keuken staat visspecialist Bart van Olphen, die laat zien hoe je met vijf ingrediënten voor 2,50 euro een heerlijk gerecht kunt bereiden. En ja, een simpel blikje vis speelt daarbij de hoofdrol!

Woensdag 1 februari om 17.10 uur op NPO 1
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart nodigt Tijd voor MAX alle fractievoorzitters uit van de partijen die op dit moment in de Kamer vertegenwoordigd zijn en onder ongewijzigde naam mee gaan doen aan de komende verkiezingen. Woensdag is de beurt aan SP-leider Emile Roemer; waarom denkt hij dat zijn partij het goed gaat doen op 15 maart? En wat gaat zijn partij veranderen op het gebied van de ouderenzorg?

Ook te gast is schrijfster en columniste Bregje Bleeker; woensdag verschijnt haar tweede roman, Eva, gebaseerd op het leven van haar moeder, een ambitieuze hoogleraar die al voor haar 50ste getroffen werd door een progressieve hersenziekte. In het boek beschrijft Bregje hoe haar moeders ziekte het gezin op zijn kop zet, maar ook voor mooie momenten zorgt. Zo laat moeder Eva haar hang naar perfectie varen en kan er meer gelachen worden.

Voedingsdeskundige Jaap Seidell ruimt weer een voedselmisverstand uit de weg en in de keuken staat Francis Kuijk, finaliste van het laatste seizoen van Heel Holland bakt. Zij maakt overheerlijke loempia’s met chilisaus.

Tenslotte een bijzonder optreden van zangeres en toetsenist Esther Groenenberg, die met haar nieuwste theatertoer een eerbetoon brengt aan haar idool, de Amerikaanse singer-songwriter Carole King. Bij Tijd voor MAX zingt Esther samen met haar band één van Carole’s onvergetelijke klassiekers!

Donderdag 2 februari om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag ontvangt Tijd voor MAX presentatrice Natasja Froger. Als ambassadeur van stichting Het Vergeten Kind zet zij zich in de Week van het Vergeten Kind extra in om de situatie van kinderen die door een onveilige thuissituatie noodgedwongen moeten verblijven in opvanghuizen te verbeteren. Nederland telt volgens de meest recente cijfers ongeveer 50.000 van deze kwetsbare kinderen en Natasja vindt dat er alles aan moet worden gedaan om ook hen de juiste zorg en goede toekomstperspectieven te bieden. Daarnaast hebben we het met haar natuurlijk ook over haar eigen leven en werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld haar nieuwe show Bouwval gezocht.

Verder is Justine Marcella te gast; als Koninklijk Huis-journalist en hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten is zij de aangewezen persoon om haar licht te laten schijnen over het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, dat vandaag precies 15 jaar geleden werd gesloten.

Hoogleraar Gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam Andrea Maier doet onderzoek naar verouderingsprocessen in het menselijk lichaam en werkt samen met andere wetenshappers aan een anti-verouderingspil. Worden we in de toekomst inderdaad allemaal prettig 130 jaar oud?

Ook adjunct-directeur Paul Mosterd van museum De Hermitage Amsterdam is te gast. Hij komt vertellen over de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie die zaterdag wordt geopend en waarin 100 jaar na het uitbreken van de Russische revolutie het dramatische verhaal van het tsarenechtpaar Nicolaas II en Alexandra in beeld wordt gebracht.

In de keuken staat Sandra Ysbrandy, specialist in vintage cooking; zij laat zien hoe je met ouderwetse ingrediënten een heerlijke hippe maaltijd op tafel zet. Tot slot mag op de trouwdag van Willem-Alexander en Máxima Carel Kraayenhof niet ontbreken. Hij is de bandoneonist die destijds voor de traan zorgde. Bij Tijd voor MAX speelt hij samen met zijn pianist Juan Pablo Dobal natúúrlijk een stukje Adiós nonino én een sfeervol nummer uit zijn nieuwe programma Hotel Victoria.

Vrijdag 3 februari om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag is opnieuw een van de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer te gast bij Tijd voor MAX. In de uitzending maken we nader kennis met Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie. Eerder werkte hij onder meer als journalist bij de EO en bij een christelijk studiecentrum in Caïro; wat deed hem besluiten om de politiek in te gaan? Ook van Gert-Jan Segers willen we weten hoe zijn partij aankijkt tegen de ouderenzorg in Nederland.

Tot slot schuift trendwatcher Lieke Lamb bij Tijd voor MAX aan tafel; zij zit zoals altijd bovenop het nieuws. In de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven die deze keer cookies maakt. En die van hem wil je bepaald niet wegklikken!

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.nl/tijdvoormax | #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX