Hilversum,
23
januari
2017
|
13:47
Europe/Amsterdam

Info: 23 t/m 27 januari Tijd voor MAX

Let op: vrijdag wordt Tijd voor MAX uitgezonden op NPO 2 in verband met schaatsen op NPO 1!

Maandag 23 januari om 17.10 uur op NPO 1
Vandaag zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 Het Nationaal Zorgdebat uit, waarin bezorgde burgers, betrokken zorgmedewerkers en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek gaan over hoe de zorg voor ouderen in Nederland op dit moment georganiseerd is. In Tijd voor MAX schakelen we alvast met de beide presentatoren, Cees Grimbergen en Elles de Bruin.

Verder is Volkskrant-journalist Robert Giebels te gast. Vanuit de regering wordt de laatste jaren meer en meer een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van burgers om hun naasten een goede oude dag te bezorgen. Robert nam zijn blinde moeder in huis. Bij Tijd voor MAX vertelt hij dat zo’n beslissing in de praktijk heel wat gevolgen heeft.

Daarnaast schuift parlementair journalist Ferry Mingelen aan. De komende tijd zal hij op basis van zijn jarenlange ervaring regelmatig te gast zijn en commentaar geven op de actuele politieke ontwikkelingen.

In de keuken staat culinair expert Janny van der Heijden die een heerlijke vegetarische tortillasoep maakt!

Dinsdag 24 januari om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag is acteur Daniël Boissevain te gast. Daniël speelt één van de hoofdrollen in de internationale dramaserie Brussel die afgelopen vrijdag van start is gegaan op KPN Presenteert. In de door Leon de Winter geschreven serie draait alles om macht en politieke intriges in de Belgische hoofdstad, tevens zetel van de Europese Commissie.

Ook acteur en stand-up comedian Ties Teurlings is te gast. Ties is dol op zijn opa en dementerende oma. Over zijn vele bezoekjes aan hen schreef hij met veel warmte en humor de bundel Krentenkoppen.

Verder te gast is het inspirerende kookduo Nadia Zerouali en Merijn Tol, schrijvers van diverse boeken over de Arabische keuken en bekend van 24Kitchen. Over een week start de zesdelige serie Op zoek naar de granaatappel, waarin Nadia en Merijn in een culinaire setting kennis maken met zes sterke en bijzondere vrouwen in het Midden-Oosten.

Vaste huisarts dokter Ted van Essen is eveneens van de partij; hij legt uit hoe een middenoorontsteking ontstaat en wat er tegen te doen valt. Tot slot een optreden van de beroemde Amerikaanse blues & jazz-pianiste en -zangeres Marcia Ball: woensdag in de North Sea Jazz Club in Amsterdam, maar dinsdag in Tijd voor MAX!

Woensdag 25 januari om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag is presentatrice en programmamaakster Annette van Trigt te gast. Na haar indrukwekkende documentaires Totilas en De slag om London heeft ze zich met Gouden Genen opnieuw in de wereld van de springpaarden verdiept. In deze documentaire staat centraal waarom in Nederland gefokte paarden wereldwijd medailles halen op de grote concoursen, maar wél met buitenlandse ruiters.

Ook te gast bij Tijd voor MAX: schrijfster Carolijn Visser. Zij reist al 45 jaar lang over de wereld en schrijft daar de prachtigste verhalen over, inmiddels vervat in 25 boeken. Vooral landen waar zich grote veranderingen voltrekken hebben haar voorkeur. Binnenkort vertrekt ze naar Panama, om er te wonen én om een boek te schrijven over Zeeland.

Verder in deze uitzending een gesprek met de bekendste harpist van Nederland: Remy van Kesteren. Op zijn jongste album, Tomorrow Eyes, staan voor het eerst nummers die Remy zelf heeft geschreven. Dat de harp behalve lieflijk en intiem ook groots en meeslepend kan klinken laat hij niet alleen op dit album horen, maar ook tijdens zijn nieuwe theatertour.

In de keuken staat Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk, die laat zien hoe je zelf thuis de allerlekkerste gevulde koeken maakt.

Donderdag 26 januari om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag is cabaretier Guido Weijers te gast. Guido heeft er na vele geslaagde oudejaarsconferences net een verlofjaar op zitten. Die tijd heeft hij gebruikt om een studie te maken van wat geluk nu eigenlijk is. Inmiddels heeft hij het antwoord op die vraag gevonden, en met zijn Masterclass Geluk vol tips en tricks trekt hij nu langs de theaters.

Verder is kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo Paul Rem te gast: hij heeft een zilveren bord uit het gouden servies van koning Lodewijk Napoleon op te kop weten te tikken en vertelt bij ons welk verhaal daar achter zit.

Ook aanwezig is topkok Antoine Hermans, dit keer samen met zijn tweelingbroer, beeldend kunstenaar Raphaël Hermans. Raphaël heeft een jaar lang gewerkt aan een heel speciaal kunstproject en komt daar bij Tijd voor MAX vertellen. Antoine is net terug van de grootste vakbeurs op het gebied van ijs, banket, patisserie en chocolade in het Italiaanse Rimini en laat zich daardoor bij Tijd voor MAX in de keuken inspireren.

Vrijdag 27 januari om 17.10 uur op NPO 2

Let op: vrijdag wordt Tijd voor MAX uitgezonden op NPO 2 in verband met schaatsen op NPO 1!

Vrijdag is voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra te gast. Sjoukje, die driemaal wereldkampioene kunstschaatsen werd en éénmaal goud won op de Olympische Spelen, wordt morgen 75 jaar. Samen met Sjoukje kijken Martine en Sybrand terug op haar prachtige sportcarrière, die haar uiteindelijk tot één van de sterren maakte van Holiday on ice. Datzelfde Holiday on ice zal binnenkort voor het eerst sinds vier jaar weer te bewonderen zijn in Nederland met de show Believe, geregisseerd door voormalig Olympisch kampioen ijsdansen Christopher Dean.

Verder is schrijfster Heleen van Royen te gast. Heleen maakte de indringende documentaire Het Doet Zo Zeer over haar moeder, bij wie dementie is geconstateerd. Heleen volgde haar moeder een jaar lang tijdens bezoeken aan artsen en klinieken, maar ook in alledaagse huiselijke situaties. Zelf noemt ze de documentaire ‘een ode aan het leven’. De documentaire gaat op 28 januari, tijdens het Internationaal Rotterdams Film Festival, in première. Bij Tijd voor MAX vertelt Heleen waarom ze het zo belangrijk vond om deze film te maken.

Tot slot biedt schoonmaakspecialist Emile Bode weer uitkomst op huishoudelijk gebied. In de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven die iets heerlijks uit de oven tovert.

Tijd voor MAX
Maandag t/m donderdag om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag om 17.10 uur op NPO 2
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.nl/tijdvoormax | #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX