Hilversum,
13
januari
2017
|
16:18
Europe/Amsterdam

Info: 16 t/m 20 januari Tijd voor MAX

Let op: vrijdag wordt Tijd voor MAX uitgezonden op NPO 2 vanwege de inauguratie van Donald Trump op NPO 1!

Maandag 16 januari om 17.10 uur op NPO 1
Maandag zijn acteurs Bas Muijs en Mariska van Kolck te gast bij Tijd voor MAX. Vanaf woensdag 18 januari zijn Bas en Mariska in de theaters te bewonderen met de bekende klucht Boeing Boeing. Op basis van het oorspronkelijke, hilarische verhaal rond een piloot, zijn huishoudster én drie stewardessen is een gloednieuw script geschreven. De verwachtingen zijn dat het publiek opnieuw geniet van deze komedie.

Die vrolijkheid kunnen we zeker gebruiken, want maandag is uitgeroepen tot Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Ter gelegenheid van deze dag organiseert de Mental Health Foundation in Amsterdam voor de tweede keer het Depressiegala. Artiesten verlenen hieraan hun medewerking, met als doel het taboe rondom depressie, met name depressie bij jongeren, te doorbreken. Te gast bij Tijd voor MAX zijn Cornelie Egelie, ambassadeur van het gala en ervaringsdeskundige, en student Elwin Goedgedrag, die tien jaar lang aan een depressie leed.

Verder is maandag de dag waarop zangeres Conny Vandenbos 80 jaar zou zijn geworden. Helaas is Conny, die in de jaren 70 grote hits had met nummers als Roosje m’n roosje en Sjakie van de hoek, 15 jaar geleden overleden. Ter gelegenheid van haar 80ste geboortedag halen Sybrand en Martine herinneringen op aan deze vermaarde vertolkster van het Nederlandstalige lied. Dit doen ze met castingdirector Harry Klooster, een groot bewonderaar van Conny en tevens een goede kennis. Zanger Sjors van der Panne treedt op en zingt één van Conny’s klassiekers!

Boswachter André Donker vertelt maandag over de wisent, ook wel de Europese bizon genoemd. Deze bedreigde diersoort kwam oorspronkelijk in Nederland voor en is tegenwoordig weer op enkele plekken in ons land te bewonderen. In de keuken staat culinair expert en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden: zij gaat kipburgers grillen!

Dinsdag 17 januari om 17.10 uur op NPO 1
Het bekende KRO-NCRV-radioprogramma Theater van het Sentiment bestaat dit jaar 20 jaar en dat wordt gevierd met een avondvullend theaterprogramma vol verhalen, filmpjes en livemuziek. Het is een ware trip down memory lane naar de jaren 50, 60, 70 en een beetje 80 waarin de trends, humor, mode én grote en kleine gebeurtenissen uit die verschillende periodes met veel vaart en vrolijkheid weer eens voor het voetlicht worden gebracht. Bij Tijd voor MAX zijn presentatoren Marc Stakenburg en Stefan Stasse te gast. Ze vertellen over het succes van het jubilerende programma en wat er te genieten valt in de theaterversie. Ook Hans de Booij is te gast, bekend van het nummer Annabel.

In de keuken staat expert-in-duurzame-vis Bart van Olphen. Hij is net terug uit New Orleans, waar hij inspiratie opdeed voor een nieuw kookboek. Vanuit New Orleans nam Bart een echte blue crab mee. Die gaat hij vandaag klaarmaken!

Woensdag 18 januari om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag is zangeres Luna Zegers te gast. Luna werd gegrepen door de flamenco en studeerde als eerste niet-Spaanse af in deze muziekstijl aan het conservatorium van Barcelona. Bij ons vertelt ze waarom de van oorsprong Andalusische flamenco haar persoonlijk zo raakt.

Ook te gast is journalist en fysisch geoloog Gemma Venhuizen. Gemma is gefascineerd door het fenomeen licht. Licht beïnvloedt onze stemming en onze gezondheid, maar hoe gaat dat in z’n werk? Om daar achter te komen sprak Gemma met onder anderen psychologen, slaaponderzoekers, biologen en ingenieurs. Het resultaat van haar onderzoek kunnen we lezen in haar boek Licht: de invloed op lichaam en geest.

In de keuken staat Francis Kuijk, finaliste van het vorige seizoen van Heel Holland Bakt. Francis is Australische en maakt vandaag iets uit haar geboorteland: Anzac biscuits, speciale haverkoeken die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen werden gestuurd.

Donderdag 19 januari om 17.10 uur op NPO 1
Vandaag is acteur Jack Wouterse te gast bij Tijd voor MAX. Jack is onder andere bekend van Grijpstra & De Gier en All Stars, maar laat zich in de nieuwe twaalfdelige NTR-jeugdserie Ik ben Nederlander van een verrassende kant zien. In de serie voert hij gesprekken met kinderen die uit alle geledingen van onze samenleving afkomstig zijn. Thema’s als geloof en vriendschap komen aan de orde, maar ook het lievelingseten van de kinderen wordt besproken. Ook te gast is één van de kinderen die aan de serie heeft meegewerkt.

Verder is kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo, Paul Rem, te gast. In de keuken staat Sandra Ysbrandy. Deze specialist in vintage cooking gebruikt ouderwetse ingrediënten op een moderne manier en zet zo een gezonde maaltijd met een hippe twist op tafel!

Vrijdag 20 januari om 17.10 uur op NPO 2

Let op: vrijdag wordt Tijd voor MAX uitgezonden op NPO 2 vanwege de inauguratie van Donald Trump op NPO 1!

Bij Tijd voor MAX zijn vrijdag actrice en regisseur Sanne Vogel en presentatrice en voedingscoach Vivian Reijs te gast. Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddelde kind 24 klontjes suiker per dag binnenkrijgt. Sanne en Vivian hebben de handen ineen geslagen om hier iets tegen te doen. Martine praat met de dames over hun plannen om met de documentaire Zoet kinderen zélf te laten ontdekken welke rol suiker in hun leven speelt. Het moet een eye-opener worden die ook de aandacht van scholen zal trekken, maar vóór de documentaire gemaakt kan worden dient er via crowdfunding nog het nodige te worden ingezameld.

Verder vindt vrijdag in Washington de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump plaats. In Nederland worden de inwoners van het land waarover hij de leiding krijgt vaak gezien als oppervlakkig, dik en dol op wapens, maar klopt dat beeld wel? De journalisten Lotte Stegeman en Peter Smolders maakten een fietstocht van 11.000 kilometer dwars door de Verenigde Staten om de gewone Amerikaan te leren kennen. Ze kwamen behalve zachtaardige wapenbezitters en ruige goudzoekers vooral ook zichzelf tegen. Het boek Country Roads gaat over deze reis. In Tijd voor MAX vertellen Lotte en Peter of het fietsavontuur hun visie op de Verenigde Staten heeft veranderd.

Schoonmaakexpert Emile Bode heeft weer een onvergetelijke huishoudtip voor ons en in de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven.

Op vrijdag presenteert Martine van Os de uitzending.

Tijd voor MAX
Maandag t/m donderdag om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag om 17.10 uur op NPO 2
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.nl/tijdvoormax | #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX