Hilversum,
12
december
2016
|
14:27
Europe/Amsterdam

Info: 12 december tot en met 16 december in Tijd voor MAX

Maandag 12 december om 17.10 uur op NPO 1
Vandaag is niemand minder dan zangeres Liesbeth List te gast in Tijd voor MAX. De grande dame van het chanson viert vandaag haar 75ste verjaardag! Volgend jaar komt er een biografie uit over haar en wordt er een musical over het veelbewogen leven van Liesbeth op de planken gebracht.

Zanger en entertainer Sven Ratzke is ook te gast. Hij brengt op 14 januari in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam met de show Ratzkes Rendez-Vous met Liesbeth List een prachtige hommage aan de zangeres. Sven treedt in Tijd voor MAX op voor Liesbeth.

Verder is kleinkunstkenner Daan Bartels te gast. Daan organiseert Ramses Shaffy- en Liesbeth List-wandelingen in Amsterdam en is inmiddels een heuse Liesbeth-expert.

Ook zijn Sjors van der Panne en Monique Klemann van de partij. Monique was een aantal keer special guest tijdens de theatertour van Sjors. Die samenwerking beviel zo goed dat beiden besloten om het nummer Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List opnieuw op te nemen.

Dinsdag 13 december om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag staat de uitzending van Tijd voor MAX volledig in het teken van darmkanker. Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland; in totaal lijden er ongeveer 70.000 mensen aan en krijgen ruim 40 mensen elke dag de diagnose. Te gast is onder anderen Roelof Hemmen. Zijn vrouw overleed aan de gevolgen van darmkanker. “Darmkanker is een echte killerziekte. Zes jaar geleden heb ik van dichtbij het lijden en overlijden van mijn vrouw meegemaakt en heb de leegte gevoeld toen ze er niet meer was.” Roelof beseft zich maar al te goed dat zijn verhaal niet uniek is.

Verder wordt er uitgebreid ingegaan op nieuwe technieken, kennis en inzichten die misschien kunnen helpen om darmkanker te genezen of te voorkomen. Ook wordt er vertelt wat de Maag Lever Darm Stichting voor deze patiënten kan betekenen. Zo geeft de Maag Lever Darm Stichting voorlichting, helpt behandelingen te verbeteren en financiert wetenschappelijk onderzoek naar methoden om darmkanker eerder op te sporen. En met succes: de 5-jaarsoverlevingskans bij darmkanker is sinds 1989 gestegen van 50 procent naar 62 procent. Die trend wil de stichting doorzetten.

Woensdag 14 december om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag is Aaltje van Zweden, echtgenote van dirigent en violist Jaap van Zweden, te gast. Aaltje richtte in 1997 Stichting Papageno op, een stichting die zich richt op de ondersteuning van kinderen en jongvolwassenen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). Aanleiding was de geboorte van haar zoon Benjamin, die ASS bleek te hebben. In Tijd voor MAX vertelt Aaltje over haar werk voor deze stichting en het daaraan verbonden Papageno Huis, waarvoor ze onlangs de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs ontving voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid.

Verder is ex-topschaatser Erben Wennemars te gast. Erben presenteert de nieuwe MAX-serie Het Boerenleven die donderdag van start gaat. In de serie worden drie boerengezinnen gevolgd, die elk op hun eigen wijze met de veranderingen in het boerenbestaan omgaan.

Daarnaast is Wilma Dierx te gast in Tijd voor MAX. Wilma loopt het liefst lange afstanden. Zo liep ze bij het NK 24 uur maar liefst 224 kilometer in één etmaal, een record. Wat trekt deze docente Nederlands zo aan in dit zogenaamde ‘ultralopen’?

In de keuken staat Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk die heerlijke appelbeignets maakt. Tenslotte een bijzonder optreden van de close harmonyformatie Frommermann. Momenteel toeren ze met hun theatershow FrommerKerst vol mooie en grappige kerstliedjes door het land.

Donderdag 15 december om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag is priester en kunsthistoricus Antoine Bodar te gast. Vorige week verscheen zijn bundel Geborgen in traditie, waarin hij ingaat op de rol die gevestigde tradities spelen in tijden van grote veranderingen en crises. Tradities verbinden volgens Bodar het heden met het verleden.

Verder is de veelzijdige singer-songwriter en actrice Leona Philippo te gast. Ze speelde de hoofdrol in de musical Aïda, won in 2012 The Voice of Holland en werd afgelopen jaar gekozen tot winnares van het programma Maestro. Binnenkort is Leona samen met andere sterren te zien én te horen in The Christmas Show in de Ziggo Dome. In Tijd voor MAX vertelt ze over haar leven en carrière en zingt ze haar nieuwe single Happy X-mas Time!

Ook conservator van Paleis Het Loo Paul Rem is te gast, hij heeft een bijzonder koninklijk verhaal. In de keuken staat topkok en specialist in vintage cooking Sandra Ysbrandy, ze maakt iets lekkers met een knipoog naar vroeger!

Vrijdag 16 december om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag is auteur Herman Koch te gast. Na zijn successen met de absurdistische serie Jiskefet schreef hij Het diner, één van de best verkochte Nederlandse romans ooit, dat als The Dinner in 2017 een verfilming krijgt. Onlangs verscheen Hermans nieuwste boek De greppel. Verder is Herman ook gevraagd om het Boekenweekgeschenk voor 2017 te schrijven. In Tijd voor MAX doet hij een boekje open over zijn leven als gevierd schrijver.

Over boeken gesproken: het waarschijnlijk dikste en zeker zwaarste sportboek van Nederland is verschenen: Feyenoord de Grootste. Het boek telt 860 bladzijden, bevat meer dan 3000 foto’s, weegt 30 kilo en vertelt het verhaal van de Rotterdamse voetbalclub vanaf de oprichting in 1908 tot aan het heden. In Tijd voor MAX zijn schrijver Jaap Visser en Feyenoord-icoon Rinus Israël te gast.

Verder bestaat het meisjesblad Tina volgend jaar 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een musical in de maak waarin verschillende karakters uit het blad tot leven worden gewekt. Actrice Annick Boer gaat de rol van de moeder van het meisje Tina vertolken. Samen met de schrijver en regisseur van de aanstaande musical, Dick van den Heuvel, is ze te gast bij Tijd voor MAX.

Journalist en schoonmaakspecialist Emile Bode heeft weer een handige huishoudelijke tip. In de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, hij maakt profiteroles. Tenslotte een optreden van het Lochems Mannenkoor, zij zingen het beroemde kerstlied The Little Drummer Bo.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl | #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX