Hilversum,
13
februari
2023
|
15:00
Europe/Amsterdam

Indrukwekkende verhalen in Sporen van Oorlog bij MAX

In de zesdelige serie Sporen van Oorlog gaat de derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Samen met de kleinkinderen reist presentatrice Dolores Leeuwin naar de plekken van herinnering van hun opa en oma. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder heeft afgelegd in de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een indrukwekkende serie met ontluisterende verhalen die generaties oorlogsslachtoffers verbindt. Sporen van Oorlog is te zien vanaf vrijdag 24 maart om 22.20 uur bij MAX op NPO 2.

Aflevering 1 – Kampoverlevende – vrijdag 24 maart om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In de eerste aflevering van Sporen van Oorlog neemt presentatrice Dolores kleindochter Juliette mee in het spoor van haar opa Wim.
Wim Aloserij overleeft drie concentratiekampen en een scheepsramp waar ruim zevenduizend gevangenen om het leven zijn gekomen. Wanneer hij zwaar getraumatiseerd thuiskomt na de oorlog zit niemand op zijn verhaal te wachten. Wim praat nooit meer over zijn oorlogsverleden. Na zijn overlijden heeft kleindochter Juliette heel veel vragen die ze hem niet meer kan stellen. Dolores neemt Juliette mee langs historici en ooggetuigen om zo het oorlogsverhaal van haar opa beter te kunnen begrijpen.

De zoektocht start bij een Noord-Hollandse boerderij waar Wim ondergedoken heeft gezeten om aan de Duitse werkplicht te ontsnappen. Aan historicus Frank Krake heeft Wim het verhaal van de onderduik en zijn arrestatie vertelt. In concentratiekamp Neuengamme ontmoet kleindochter Juliette de Duitse tolk en historicus Martin Reiter die een hechte vriendschap met opa Wim onderhield doordat hij hem jaarlijks begeleidde bij de herdenkingen in het kamp. Martin vertelt aan kleindochter Juliette hoe haar opa de gruwelen van het kamp heeft weten te overleven. Ooggetuigen van de scheepsramp laten Juliette zien waar haar opa uiteindelijk aan land is gekomen toen de boot zonk. Emotioneel en indrukwekkend is het bezoek aan de gedenkplaats waar Wims boezemvriend Cor, die de oorlog niet heeft overleefd, ook een plekje heeft gekregen. “Hij heeft geen leven meer gehad na de oorlog en dat had mijn opa ook kunnen zijn. Dan was ik er niet geweest,” aldus Juliette.     

In Sporen van Oorlog komen kleinkinderen van oorlogsslachtoffers dichter bij het oorlogsverhaal van hun opa of oma. Zo kan de geschiedenis op een nieuwe manier worden doorverteld van generatie op generatie zodat we ons dit altijd blijven herinneren.

Informatie over de resterende afleveringen van Sporen van Oorlog staat op onze perssite.

Sporen van Oorlog
Vanaf vrijdag 24 maart
Om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Dolores Leeuwin

MAX-programma’s terugkijken of luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #sporenvanoorlog