Hilversum,
07
maart
2017
|
15:19
Europe/Amsterdam

In Van onschatbare waarde: stripverzamelaar Hans Matla en twee echte Luceberts

Verder: Omega Speedmaster-horloge, Bimbo-Box, koninklijk uniform

Vier kamers, vier experts en één verkoper met een missie: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor zijn of haar topobject. Aanstaande donderdag om 21.25 uur op NPO 1 ziet u aflevering twee van het gloednieuwe Van onschatbare waarde bij MAX, waarin verkopers van bijzondere spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts. Er moet slim onderhandeld worden, want eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug. De experts in Van onschatbare waarde zijnIlse DaatselaarArnold WeghBert Degenaar en Ebert Roest. Meer informatie over en op zoek naar foto's van de experts? Kijk dan snel op de perssite van MAX!

Informatie aflevering 2 - donderdag 9 maart om 21.25 uur op NPO 1
De eerste verkoper die aanklopt bij het Van onschatbare waarde-landgoed is Helmut. Hij neemt een stukje jeugdsentiment uit de jaren 60 mee: een originele Bimbo-Box. Deze automaatkast, ook wel aapjesmachine genoemd, stond veelal in grote warenhuizen. Het apparaat speelde in ruil voor een kwartje muziek af en liet gelijktijdig de apenpoppen bewegen. Hoeveel kwartjes moeten de experts inwerpen om de Bimbo-Box van Helmut over te nemen? En zijn ze bereid dat ervoor te betalen?

Vervolgens brengt Leon een bezoek aan de experts. Hij heeft een object met Koninklijke allure in de aanbieding: een Marine-uniform van koning Willem-Alexander, toen nog prins Willem-Alexander. Verkoper Leon is zelf géén verzamelaar, maar handelt in de verhuur van verschillende uniforms. Breekt zijn gebrek aan ervaring hem op tijdens de onderhandelingen, of weten de experts zijn object op waarde te schatten?

Ook de jonge handelaar Jasper brengt een bijzonder object mee: de Omega Speedmaster. Dit horloge uit 1962 doet zijn futuristische naam eer aan: ruimtevaartagentschap NASA onderwierp het vernuftige uurwerkje aan de meest grondige tests onder de meest extreme omstandigheden. De Omega Speedmaster slaagde met vlag en wimpel en werd zo het eerste en enige horloge dat ooit op de maan is gebruikt. Deze astronomische reis deed zijn waarde stijgen naar een astronomische prijs, maar zijn de experts bereid zo veel geld neer te leggen voor een gedateerd horloge?

Verkoopster Els komt met een persoonlijk object: een tweetal speciaal voor haar gemaakte tekeningen van Lucebert. Lucebert geldt als één van de belangrijkste dichters van Nederland, maar was vanaf de jaren 50 ook verdienstelijk kunstschilder. Lucebert had contact met de Amsterdamse afdeling van de Cobra-beweging en dat is duidelijk terug te zien in zijn werk.

Tot slot dient zich een zeer bijzondere verkoper aan: Hans Matla. Meneer Matla bezit de grootse stripverzameling van Nederland, schreef de vuistdikke Stripkatalogus en geldt als een autoriteit op het gebied van alles dat met striptekeningen en -verhalen te maken heeft. Uiteraard brengt hij iets uit zijn tot de verbeelding sprekende verzameling mee: een originele, gekleurde stripstrook van ‘de Rembrand onder de striptekenaars’, Hans G. Kresse. Lukt het meneer Matla om – na 40 jaar – afscheid van de stipstrook te nemen?

Raadpleeg het eerder verstuurde aankondigingsbericht voor meer informatie.

Van onschatbare waarde
Iedere donderdag om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

www.omroepmax.nl | #Vanonschatbarewaarde | www.facebook.com/vanonschatbarewaarde