Hilversum,
13
maart
2024
|
10:28
Europe/Amsterdam

In Tijd voor MAX: het belang van goede ooggezondheid

Meer dan 300.000 Nederlanders zijn slechtziend of blind. Dat aantal stijgt explosief, terwijl het in de helft van de gevallen te voorkomen is door op tijd de ogen te laten controleren. Woensdag 10 april wijdt Tijd voor MAX daarom een speciale aflevering aan ernstige oogaandoeningen om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

Er zijn in ons land 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. In werkelijkheid zijn dit er nog veel meer, maar veel mensen hebben niet door dat er wat ergs aan de hand is met hun ogen. Dat komt omdat veel oogaandoeningen geleidelijk ontstaan.

In Tijd voor MAX het verhaal van Thea van Roosmalen. Ze heeft aan beide ogen maculadegeneratie, een van de meest voorkomende oogziektes, die vooral op oudere leeftijd voorkomt. Bij deze aandoening raakt het midden van het netvlies steeds meer beschadigd, waardoor iemand steeds slechter gaat zien. Dat kan langzaam gaan of snel. In twintig procent van de gevallen leidt het tot slechtziendheid of blindheid. Thea kan niet meer werken en voelt zich kwetsbaar: “de hele dag merk ik: ik kom te kort.”

Het wetenschappelijk onderzoek naar het verloop van de ziekte is door kunstmatige intelligentie (AI) in een stroomversnelling geraakt. Prof. dr. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC en het Radboudumc, brengt in kaart wie de ernstige vorm van maculadegeneratie krijgt en wie de milde. Dan kan behandeling op maat volgen.

In Tijd voor MAX ook het verhaal van de vijftienjarige Wikke Langbroek. Hij werd in korte tijd nagenoeg blind door een zeldzame oogziekte. “Ik kan nergens zelfstandig heen, dat is het ergste”, zegt Wikke. Hij heeft de ziekte van Leber, waarbij de oogzenuw afsterft door een fout in het DNA. Er is nog weinig bekend over de ziekte van Leber, maar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat onderzoek in de startblokken naar hoe de ziekte ontstaat en hoe de fouten in het DNA gerepareerd kunnen worden.

Deze uitzending komt tot stand in samenwerking met het Oogfonds.

Tijd voor MAX
Woensdag 10 april  
Om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram