Hilversum,
19
oktober
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

In Tijd voor MAX: doorbraken in kankeronderzoek

Tijd voor MAX staat op donderdag 2 november volledig in het teken van KWF Kankerbestrijding. In Nederland krijgt inmiddels een op de twee mensen in zijn of haar leven de diagnose kanker. De kans op overleving is de afgelopen jaren flink gestegen, maar de impact is onverminderd groot. Te gast is onder anderen KWF-ambassadeur Marlijn Weerdenburg. Haar vader kreeg tot twee keer toe de diagnose kanker. Ze schreef voor hem een troostlied. Hoogleraar Immunologie Marjolein van Egmond vertelt over een van de grootste doorbraken in het kankeronderzoek van de afgelopen tien jaar. Tijd voor MAX is te zien op donderdag 2 november om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kanker krijgen. De kans op kanker is in de afgelopen dertig jaar gestegen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Volgens directeur Carla van Gils is de missie van KWF relevanter dan ooit: “Deze nieuwe cijfers laten zien dat kanker ons allemaal raakt. De impact van kanker is groot. Op patiënten, op families, op naasten. Op onze hele samenleving. Het is daarom extra belangrijk dat wij ons blijven inzetten voor het voorkomen van kanker, betere behandelmethodes en een betere kwaliteit van leven voor de kankerpatiënt.”

Marlijn Weerdenburg
Zangeres en presentatrice Marlijn Weerdenburg weet hoe groot de impact is. "Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat kanker doet. Mijn vader is getroffen door de ziekte, maar dankzij het bevolkingsonderzoek is hij er gelukkig nog” aldus Marlijn. In Tijd voor MAX vertelt ze haar verhaal en treedt ze op.

Doorbraken kankeronderzoek
Er is de afgelopen jaren veel bereikt op het gebied van kankeronderzoek. Immunoloog Marjolein van Egmond vertelt in de uitzending over de baanbrekende ontwikkelingen rondom immunotherapie. Dit is een therapie waarbij je eigen lichaam de kankercellen aanvalt. Voor steeds meer patiënten blijkt het een effectieve behandeling.

In Tijd voor MAX het verhaal van Pauline (43). In 2017 wordt er een melanoom, een vorm van huidkanker, op haar voet gevonden. Vijf jaar later heeft ze uitzaaiingen op meerdere plekken in haar lichaam. “Toen ik dat nieuws kreeg, dan weet je het echt niet meer. De paniek die je dan voelt, kun je je niet voorstellen als je het niet zelf hebt meegemaakt”, aldus Pauline. Immunotherapie blijkt een optie voor haar. Al na twee behandelingen is de kanker niet meer te zien op de scans. Een jaar later durft Pauline, samen met haar gezin, weer voorzichtig vooruit te kijken.

Over KWF
Toen KWF in 1949 werd opgericht, hadden kankerpatiënten een somber vooruitzicht. Vijf jaar na de diagnose was nog maar 25 procent van hen in leven. Nu is dat aantal gestegen naar 67 procent. Wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar om vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker. Dankzij jarenlang investeren in onderzoek (wereldwijd en in Nederland) is er veel kennis beschikbaar over wat kanker is en hoe het ontstaat. Daardoor is de behandeling van kanker en de uitkomst daarvan verbeterd. Maar er is nog veel te winnen. KWF zet zich in voor de beste behandeling voor iedere patiënt, maar ook voor een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten én hun naasten.

Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door KWF.

Tijd voor MAX
Donderdag 2 november
Om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram