Hilversum,
15
juni
2022
|
10:11
Europe/Amsterdam

In Hollandse Zaken: waarom identificeren we ons zo met dieren? Maakt dierenliefde blind?

Woensdag 22 juni

In de vierde aflevering van Hollandse Zaken staat onze grote liefde voor huisdieren centraal. Schieten we door in die liefde? De Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviesorgaan van de overheid, stelde onlangs in een essay dat er een maatschappelijk debat moet komen over de vraag of dierenliefde niet steeds vaker ontaard in dierenleed. Steeds vaker zien mensen hun hond, kat of konijn als een volwaardig lid van de familie. Ze gaan in een mooie tas mee naar buiten, hebben een eigen kamer of een eigen parfum. Waar ligt de grens in het vermenselijken van ons huisdier? Kan het dier nog dier zijn? Hollandse Zaken is woensdag 22 juni om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Toen Yvonne trouwde in een designjurk van Addy van den Krommenacker, kregen haar hondjes Pebbles en Lotus van dezelfde stof ook een outfit. De vegetarische paté die ze voor hen koopt, vinden ze heerlijk. Jaap gaat twee keer per dag uit wandelen met zijn hangbuikzwijn Mila. Soms kopen ze een haring bij de visboer. Gerarda gaat door het vuur voor haar katten. Met de dierentolk die bij haar over de vloer komt, houdt ze in de gaten of haar katten goed in hun vel zitten. 

Nienke Endenburg, psycholoog en lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden, doet onderzoek naar de relatie tussen mens en dier. Volgens haar wordt er te makkelijk vanuit gegaan dat gezelschapsdieren een goed leven hebben. En verwarren we, vaak met de beste bedoelingen, onze eigen behoeftes met die van ons huisdier. 

In Hollandse Zaken: waarom identificeren we ons zo met dieren? Waar ligt de grens en hoe bewaken we die? 

Hollandse Zaken
Woensdag 22 juni
Om 20.25 uur bij MAX op NPO 2

MAX-programma’s terugkijken of luisteren? Dat kan via MAX Vandaag. 

Facebook.com/HollandseZaken | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/HollandseZaken | #HollandseZaken