Hilversum,
14
september
2021
|
09:30
Europe/Amsterdam

In de voetsporen van de Wederopbouw: aflevering 2

Zaterdag 18 september

Elke zaterdag is om 20.30 uur op NPO 2 de MAX-serie In de voetsporen van de Wederopbouw te zien. In deze reeks kijkt presentator Philip Freriks terug op de periode na de bevrijding van Nederland. In de voetsporen van de Wederopbouw beslaat de periode van 1945 tot 1960, waarin de basis is gelegd voor een sterk land.

Na jaren van bezetting en de harde en zware bevrijdingsmaanden, is Nederland op 5 mei 1945 eindelijk een vrij land. Maar de prijs die Nederland voor deze vrijheid heeft moeten betalen, wordt direct zichtbaar. Ruim 285.000 Nederlanders zijn omgekomen in de oorlog, waarvan het grootste aantal slachtoffers onder de Nederlandse Joden. Vele Nederlanders hebben familie of vrienden verloren en laten de uitbundige bevrijdingsfeesten liever aan zich voorbijgaan. Bijna 100.000 mannen en vrouwen worden gearresteerd, omdat ze zich tijdens de oorlog hebben aangesloten bij de NSB of andere ‘foute’ keuzes hebben gemaakt. En naast de verliezen aan mensenlevens en trauma’s, is de materiële schade enorm.

Philip Freriks groeit op in deze tijd en gaat terug naar de jaren van zijn jeugd, die het fundament zijn geweest voor het Nederland van nu. Hij bezoekt de plekken waar is opgebouwd, is gerouwd, waar politieke partijen zijn gesticht, waar Nederlandse ondernemingen het levenslicht zagen en waar mensen samen de schouders onder hebben gezet. Nooit eerder in de geschiedenis van Nederland is het land door de kracht van de Nederlanders zo snel weer opgebouwd en sterk genoeg om internationaal mee te kunnen draaien. In de jaren 60 profiteerde iedereen van de welvaart die is voortgekomen uit de wederopbouw.

Aflevering 2 – Puinruimen
Nederland herpakt zich en gaat aan de slag om de schade te herstellen. Met blote handen ruimt men het puin op. In snel tempo worden de belangrijkste wegen, kanalen, sporen, mijnen en dijken hersteld. Maar Nederland is nog steeds heel arm, al snel komt het dollars tekort. Dit wordt nog erger, omdat we in de strenge winter van 1946/1947 meer geld kwijt zijn aan brandstof en in de droge zomer van 1947 aan graan. Er is geen tijd om te rouwen en bij te komen van de traumatische gebeurtenissen die men heeft meegemaakt. Gezinnen zijn nog steeds verscheurd en alle aandacht gaat naar het bouwen en niet naar het rouwen. Als er niets gebeurt, zal Nederland zo moeten bezuinigen, dat het levenspeil te vergelijken is met 1941/1942.

Digitaal openluchtmuseum
Bij het televisieprogramma heeft MAX een digitaal openluchtmuseum ingericht. Op MAXVandaag.nl/wederopbouw laat Philip Freriks zien hoe de wederopbouw tot op de dag van vandaag zichtbaar is in ons dagelijks leven. Ook is te zien hoe we ons land opbouwden ná de Tweede Wereldoorlog. Onder het motto: “Geen tijd om te rouwen, maar handen uit de mouwen”.

In de voetsporen van de Wederopbouw
Zaterdag 18 september
Om 20.30 uur op NPO 2
Presentatie: Philip Freriks
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXDocumentaires | @MAXDocumentaire | #indevoetsporenvandewederopbouw