Hilversum,
20
september
2021
|
16:47
Europe/Amsterdam

In de voetsporen van de Wederopbouw - aflevering 3

Zaterdag 25 september

Elke zaterdag is om 20.30 uur op NPO 2 de MAX-serie In de voetsporen van de Wederopbouw te zien. In deze reeks kijkt presentator Philip Freriks terug op de periode na de bevrijding van Nederland. In de voetsporen van de Wederopbouw beslaat de periode van 1945 tot 1960, waarin de basis is gelegd voor een sterk land.

Na jaren van bezetting en de harde en zware bevrijdingsmaanden, is Nederland op 5 mei 1945 eindelijk een vrij land. Maar de prijs die Nederland voor deze vrijheid heeft moeten betalen, wordt direct zichtbaar. Ruim 285.000 Nederlanders zijn omgekomen in de oorlog, waarvan het grootste aantal slachtoffers onder de Nederlandse Joden. Vele Nederlanders hebben familie of vrienden verloren en laten de uitbundige bevrijdingsfeesten liever aan zich voorbijgaan. Bijna 100.000 mannen en vrouwen worden gearresteerd, omdat ze zich tijdens de oorlog hebben aangesloten bij de NSB of andere ‘foute’ keuzes hebben gemaakt. En naast de verliezen aan mensenlevens en trauma’s, is de materiële schade enorm.

Philip Freriks groeit op in deze tijd en gaat terug naar de jaren van zijn jeugd, die het fundament zijn geweest voor het Nederland van nu. Hij bezoekt de plekken waar is opgebouwd, is gerouwd, waar politieke partijen zijn gesticht, waar Nederlandse ondernemingen het levenslicht zagen en waar mensen samen de schouders onder hebben gezet. Nooit eerder in de geschiedenis van Nederland is het land door de kracht van de Nederlanders zo snel weer opgebouwd en sterk genoeg om internationaal mee te kunnen draaien. In de jaren 60 profiteerde iedereen van de welvaart die is voortgekomen uit de wederopbouw.

Aflevering 3 - Komt er hulp?, zaterdag 25 september om 20.30 uur op NPO 2
Amerika ziet de situatie in Europa met lede ogen aan. Er moet wat gebeuren. De bezetting van Duitsland kost handenvol geld. In Frankrijk, Italië en Griekenland dreigen de communisten aan de macht te komen. De Sovjet-Unie is bezig zijn zone in het bezette Duitsland leeg te halen. Er wordt een plan voorbereid in Washington om Europa er weer bovenop te helpen: het Marshallplan. De voorwaarde voor de hulp: Europa moet een gezamenlijk plan indienen. Maar dat gaat niet makkelijk. Ondertussen heeft Nederland twee keer ingegrepen in Nederlands-Indië. Dat zint de VS niet. Er wordt gedreigd dat er geen Marshallhulp komt als Nederland Indië niet laat gaan. Zal de hulp er komen?

Digitaal openluchtmuseum
Bij het televisieprogramma heeft MAX een digitaal openluchtmuseum ingericht. Op MAXVandaag.nl/wederopbouw laat Philip Freriks zien hoe de wederopbouw tot op de dag van vandaag zichtbaar is in ons dagelijks leven. Ook is te zien hoe we ons land opbouwden ná de Tweede Wereldoorlog. Onder het motto: “Geen tijd om te rouwen, maar handen uit de mouwen”.

In de voetsporen van de Wederopbouw
Elke zaterdag
Om 20.30 uur op NPO 2
Presentatie: Philip Freriks
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXDocumentaires | @MAXDocumentaire | #indevoetsporenvandewederopbouw