Hilversum,
02
april
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

In de voetsporen van de Bevrijding met Philip Freriks - informatie afl. 4 t/m 6

Elke zaterdag om 20.35 uur op NPO 2

In de MAX-serie In de voetsporen van de Bevrijding volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Tussen het begin van de bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog, zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed betekenden. Freriks gaat in gesprek met veteranen van die strijd, maar ook met burgers die er middenin zaten. Elke zaterdag te zien om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

Aflevering 4 - In de voetsporen van de Bevrijding - zaterdag 18 april om 20.35 uur op NPO 2
Doordat de bevrijding zo lang op zich laat wachten en de aanvoer van voedsel onmogelijk wordt gemaakt, raken de voorraden in de grote steden op. Daar komt ook nog eens een hele strenge winter bij, waardoor duizenden mensen uit de grote steden op hongertocht gaan naar de boeren. Ouders brengen hun kinderen elders onder, waar meer voedsel is. Zo ook de ouders van de zwaar ondervoede Amsterdamse Ceesje, die als baby van 8 maanden oud met een vrachtwagen naar het Groningse Babyhuis wordt vervoerd om aan te sterken. Onder de grote rivieren is het Nederlandse landschap veranderd in een groot militair terrein waar geen huis meer overeind staat en de burgers vluchten voor hun leven.

Aflevering 5 - In de voetsporen van de Bevrijding - zaterdag 25 april om 20.35 uur op NPO 2
De Duitse bezetter is nog lang niet van plan om op te geven en treedt steeds harder op, met razzia’s zoals in het Utrechtse Benschop. En de geallieerde Canadese soldaten stoten door naar het Noorden van Nederland. Zware gevechten in Groningen kosten de oudste broer van Philip het leven. De 9-jarige Jantje is bij opa en oma om de honger in Utrecht te ontvluchten. Samen met zijn broer Joop gaat Philip terug naar het huis waar Jantje geraakt werd door een verdwaalde kogel. In de tussentijd bereiken de eerste geallieerde soldaten de Duitse concentratiekampen en wordt verzetsstrijder Selma van de Perre eindelijk bevrijd.

Aflevering 6 - In de voetsporen van de Bevrijding - zaterdag 2 mei om 20.35 uur op NPO 2
Op 4 mei 1945 geven de Duitsers zich uiteindelijk over. Philip reconstrueert deze overgave in Wageningen. Na vijf jaar van onderdrukking, verzet, Jodenvervolging, angst, bombardementen, gruweldaden, honger en gebrek aan vrijwel alle levensmiddelen en brandstoffen is Nederland eindelijk weer vrij. Terwijl op de Waddeneilanden nog steeds gevochten wordt. Philip gaat met een Duitse soldaat naar het eiland Texel, waar hij na de overgave zijn kameraden verliest en gevangen wordt genomen. De Joodse Betty komt veilig terug van haar onderduikadres in Friesland en treft vreemde mensen in het ouderlijk huis. Ze krijgt bericht dat haar ouders Sobibor niet hebben overleefd. Het zou nog lange tijd duren voordat het leven weer enigszins normaal wordt.

In de voetsporen de Bevrijding (6 afleveringen)
Elke zaterdag
Om 20.35 uur op NPO 2
Presentatie: Philip Freriks