Hilversum,
25
maart
2020
|
10:40
Europe/Amsterdam

In de voetsporen van de Bevrijding met Philip Freriks - informatie afl. 1 t/m 3

Vanaf zaterdag 28 maart

Vanaf zaterdag 28 maart is op NPO 2 om 20.35 uur de nieuwe MAX-serie In de voetsporen van de Bevrijding te zien. In deze zesdelige reeks volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Tussen het begin van de bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog, zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed betekenden. Freriks gaat in gesprek met veteranen van die strijd, maar ook met burgers die er middenin zaten.

Op 12 september 1944 werd het Limburgse Mesch als eerste Nederlandse plaats bevrijd, pas negen maanden later gaven de laatste Duitsers op Nederlands grondgebied – op Schiermonnikoog – zich over. Er werd in die tussenliggende periode enorm veel geleden en hard gevochten tijdens onder meer de Slag om Arnhem, rondom de Schelde, in Midden-Brabant, de Achterhoek, om de stad Groningen en op Texel. Voor velen begon met de bevrijding de oorlog pas echt.Freriks spreekt met Nederlandse, Britse, Amerikaanse, Canadese, Poolse en Duitse veteranen over de strijd, maar ook met gewone burgers die midden in het strijdgewoel terechtkwamen of oorlogsleed ervoeren. Ook ontmoet hij personen wiens familie aan de verkeerde kant stond; wat betekende de bevrijding voor hen?

Hij bezoekt met de geïnterviewden de slagvelden, de plekken waar ze ondergedoken of gevangen zaten en ternauwernood overleefden, waar ze honger, kou en angst doormaakten. Voor de meesten van hen waren die maanden voor ze zich bevrijd konden noemen de zwaarste, en soms zwartste, van hun leven.

Ook Freriks' eigen verhaal komt in de serie aan bod; bij de bevrijding van Groningen, in april 1945, kwam zijn negenjarige broertje Jan door een verdwaalde kogel om het leven. Wat was daar de impact van op het leven van Philip Freriks?

Aflevering 1 - In de voetsporen van de Bevrijding - zaterdag 28 maart om 20.35 uur op NPO 2
In de eerste aflevering bezoekt Freriks concentratiekamp Vught, en met de Joodse verzetsstrijdster Selma van de Perre concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland. Hoe kwam ze daar als Jodin terecht? Ook horen we hoe de Britse veteraan Joe Cattini zich voorbereidde op zijn opmars door Nederland. Philip ontmoet de zoon van belangrijke NSB’ers, voor wie een zware periode aanbreekt, en bezoekt de plek waar een Maastrichts jongetje de bevrijding van zijn stad heeft meemaakt. We krijgen tekst en uitleg over gebeurtenissen als Dolle Dinsdag en het aanvalsplan van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland door de Britse historicus Antony Beevor. Was ons land wel zo belangrijk voor hen?

Aflevering 2 - In de voetsporen van de Bevrijding - zaterdag 4 april om 20.35 uur op NPO 2
In deze aflevering staat Operatie Market Garden centraal. Philip Freriks bezoekt het voormalige slagveld in Oosterbeek met de Britse historicus Antony Beevor, die hem vertelt wat er goed en vooral misging. Hij heeft een ontmoeting met getuigen van de gevechten in en om Eindhoven. Zoals de Amerikaanse veteraan Jim Martin, die opnieuw een parachutesprong maakt. En de Nederlanders Wan van Overveld en Piet Hoppenbrouwers; de laatste maakt het Duitse bombardement op de stad mee, een dag nadat die is bevrijd. Ook horen we het verhaal van de Duitse soldaat Alfons Lackenbrink, die bij Arnhem wordt ingezet. Wat betekent de Britse nederlaag daar voor de Duitse moraal?

Aflevering 3 - In de voetsporen van de Bevrijding - zaterdag 11 april om 20.35 uur op NPO 2
Na de mislukking van Market Garden concentreren de geallieerden zich op het vrijmaken van de Westerschelde. Omdat de Duitsers de oevers ervan bezet houden, is de haven van Antwerpen onbruikbaar. En die is cruciaal voor de geallieerde bevoorrading. Philip Freriks ontmoet de Canadese veteraan Jim Parks die betrokken was bij de Slag om de Schelde. Van militair historicus Christ Klep krijgt hij uitleg over het belang van de rivier en de strijdwijze van de geallieerden. In Westkapelle spreekt hij met molenaarszoon Jo Theune. Door geallieerde bombardementen wordt zijn dorp vernietigd en komen zo’n 150 burgers om. Ondertussen probeert Selma van de Perre in Ravensbrück te overleven. Ook wordt het verzet in Nederland actiever.

In de voetsporen de Bevrijding (6 afleveringen)
Wekelijks vanaf zaterdag 28 maart
Om 20.35 uur op NPO 2
Presentatie: Philip Freriks
www.maxvandaag.nl