Hilversum,
25
december
2022
|
18:00
Europe/Amsterdam

In De Perstribune van MAX: Chazia Mourali maakt ‘Radiomoment van 2022’

Mourali bekroond om ‘beklijvend gesprek’ met Oekraïense Tatiana Chevtchouk  

Het gesprek dat radiopresentator Chazia Mourali voerde met de Oekraïense pianiste Tatiana Chevtchouk over de oorlog in Oekraïne is door een vakjury verkozen tot Het Radiomoment van het Jaar 2022. Dat is vandaag bekendgemaakt in het mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX op NPO Radio 1. Bekijk hier de beelden van de uitreiking.

Chazia Mourali sprak Tatiana Chevtchouk kort na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in haar NPO Radio 1-programma Goed Ingelichte Kring (PowNed). Chevtchouk vertelde hoe de oorlog in haar vaderland haar persoonlijk heeft getroffen: in de eerste dagen van het conflict is een neef van Chevtchouk gesneuveld, nota bene door Oekraïens vuur.

Volgens de vakjury van Het Radiomoment van het Jaar 2022 was het gesprek tussen Chazia en Tatiana het meest indrukwekkende stukje radio van afgelopen jaar. Juryvoorzitter Ron Vergouwen: ‘De winnaar is allesbehalve een vrolijk moment, maar wél een moment dat heel veel indruk maakte op de jury. De emoties knallen door de radio heen en grijpen de luisteraar bij de keel. Voor velen was dit het moment dat de oorlog een gezicht of beter gezegd ‘een stem’ kreeg.’ Jurylid Liesbeth Staats (BNR): ‘De oorlog in Oekraïne was nog maar net bezig, maar in dit gesprek komen de gruwelen en de impact heel helder naar voren. Mourali leidt het gesprek strak, maar met empathie.’

In een reactie op het winnen van de prijs laat Chazia weten: "Het is het mooiste kerstcadeau dat ik had kunnen krijgen want ik wil met Goed Ingelichte Kring luisteraars raken en ik wil fantastische vrouwen het woord geven om kennis te delen. Dit programma gaat over wat vrouwen te vertellen hebben, het gaat om de inhoud."

Het Radiomoment van het Jaar 2022 werd verkozen door een jury die bestond uit radio dj’s- en presentatoren van de belangrijkste Nederlandse radiostations: Mischa Blok (NPO Radio 1), Tim op het Broek (KINK), Niek van der Bruggen (Radio 538), Edwin Diergaarde (Radio 10), Thomas van Empelen (100%NL), Bert Haandrikman (NPO Radio 5), Tannaz Hajeby (FunX), Daniel Lippens (SLAM!), One’sy Muller (Sublime), Andrea van Pol (NPO Radio 4), Arjan Snijders (Radio Veronica), Wijnand Speelman (NPO 3FM), Stefan Stasse (NPO Radio 2), Liesbeth Staats (BNR Nieuwsradio) en Mattie Valk (Qmusic). Onder leiding van Ron Vergouwen, de vaste mediadeskundige van De Perstribune (NPO Radio 1), beoordeelde de jury honderden fragmenten. Met als doel het meest indrukwekkende, grappige, opzienbarende en/of beklijvende radiofragment van het afgelopen jaar te kiezen. Uit een shortlist van tien werd zondag uiteindelijk de winnaar gekozen.

In de verkiezing eindigde het fragment van NPO Radio 2-dj Desiree van der Heiden (PowNed) op de tweede plaats. Van der Heiden hield in haar programma volgens de jury ‘een beklemmend betoog over zelfacceptatie’ in het kader van Pride Amsterdam. Ze breekt live in de uitzending. Volgens jurylid One’sy Muller (Sublime) komt het verhaal van Van der Heiden ‘recht uit het hart’ en is het ‘een prachtige les in privileges’.

Op de derde plaats eindigde een fragment van de lokale zender Radio Continu, waarin dj Wim Drent vanwege het muziekbeleid van het station ‘live op zender’ zijn ontslag indiende. Jurylid Bert Haandrikman (NPO Radio 5): ‘Wim Drent raakt wel aan de ergernis van vele dj's: het in een keurslijf zitten van een strak muziekformat. De beperkte vrijheid die daarmee gepaard gaat is een universeel element in radioland. Drent durft dat hardop te benoemen op de radio. Dat getuigt van lef.

De rest van de Top 10 van 2022 ziet er als volgt uit:

4. Ruzie tussen medewerkers lokale omroepen (LocoFM / LOEMedia)

5. Poolonderzoeker Maarten Loonen barst in tranen uit in Spijkers met Koppen (NPO Radio 2)

6. Mattie Valk en Wietze de Jager begraven strijdbijl voor het goede doel (Radio 555)

7. Tim den Besten in tranen om uitspraak tijdens Pride Amsterdam (NPO Radio 1) 

8. Jet Berkhout draait Vengaboys op de klassieke zender (NPO Radio 4) 

9. Confrontatie Argos met Beatrice de Graaf (NPO Radio 1) 

10. Wietze de Jager wil ouderschapsverlof (Radio 538) 

Het was voor het vierde jaar op rij dat Het Radiomoment van het Jaar werd uitgereikt. Vorig jaar werd het eerbetoon aan Peter R. de Vries tot radiomoment verkozen. Op initiatief van Radio Veronica-dj Dennis Ruyer draaiden toen alle Nederlandse radiozenders tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum om daarmee de vermoorde misdaadjournalist te herdenken.

De Perstribune
Elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur bij MAX op NPO Radio 1
Presentatie: Margreet Reijntjes en Ron Vergouwen

Instagram.com/DePerstribune | Facebook.com/DePerstribune | @DePerstribune