Hilversum,
20
oktober
2021
|
09:42
Europe/Amsterdam

In de maak bij MAX: Documentaire over Selma van de Perre

Voor een documentaire die in het voorjaar van 2022 bij MAX wordt uitgezonden gaat Philip Freriks samen met verzetsvrouw Selma van de Perre terug naar haar plekken van herinnering.

Het heeft lang geduurd voor ze kon vertellen over wat haar is overkomen in de oorlog. De inmiddels 99-jarige Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre werd onder een valse identiteit opgepakt in de zomer van 1944, en belandde uiteindelijk in concentratiekamp Ravensbrück.

Samen met Philip Freriks gaat Selma terug naar haar plekken van herinnering, zoals Amsterdam waar ze opgroeide en Utrecht waarvandaan ze als koerierster pakjes rondbracht door heel Nederland en zelfs in het buitenland. In Kamp Vught vertelt ze over haar werk in de gasmaskerfabriek en over de treinreis naar concentratiekamp Ravensbrück, waar ze tot de bevrijding is gebleven.

Onder haar schuilnaam Marga van der Kuit, lijkt het erop dat ze tijdens de oorlog steeds de juiste keuze heeft gemaakt. Zelf vindt ze dat ze geluk heeft gehad en de gruwelen heeft overleefd, doordat ze tot ver na de bevrijding in haar rol van Marga van der Kuit is gebleven.

Na de oorlog nam ze zich voor nooit meer over het kamp te spreken en het leven weer op te bouwen in Londen. Ze verloor in de Tweede Wereldoorlog haar ouders, haar zusje en talloze andere geliefden. Nu, ruim 75 jaar later, vindt ze het juist heel erg belangrijk om haar verhaal te delen en kijkt ze uit naar de documentaire die wordt uitgezonden in het voorjaar van 2022, het jaar dat Selma 100 wordt.

MAXVandaag.nl | Facebook.com/MAXDocumentaires | @MAXDocumentaire