Hilversum,
15
juni
2022
|
11:15
Europe/Amsterdam

In 2023 bij MAX: De Nieuwe Vermeer, de grootste creatieve competitie van Nederland

2023 wordt het jaar van Johannes Vermeer. Eén van de beroemdste schilders van Nederland krijgt dan zijn grootste tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum. Zes schilderijen van Vermeer zijn echter verdwenen. In het MAX-programma De Nieuwe Vermeer krijgt creatief Nederland de kans om die vermiste werken nieuw leven in te blazen. Van abstract tot realistisch en van olieverf tot hout; alles mag, zolang de geest van Vermeer maar te herkennen is. Enthousiastelingen kunnen zich aanmelden via denieuwevermeer.nl. De Nieuwe Vermeer, de grootste creatieve competitie van Nederland, wordt gepresenteerd door Dionne Stax en is in het voorjaar van 2023 te zien bij MAX op NPO 1. 

Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen niet alleen in het Rijksmuseum en Mauritshuis, maar ook in toonaangevende musea over de hele wereld. Denk aan het Louvre in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en bij Queen Elizabeth in Buckingham Palace. In 2023 komen bijna alle schilderijen van Vermeer terug naar huis, voor zijn grootste tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum. Er ontbreken echter zes verdwenen schilderijen. En dus wordt creatief Nederland ingeschakeld en aan het werk gezet. In een unieke wedstrijd mag iedereen een poging wagen om een persoonlijke invulling te geven aan een missend werk van Vermeer. Alles mag: van realistisch tot abstract, van linnen tot karton en van olieverf tot plastic; mits het in de geest van Vermeer is. 

De invulling van het programma, dat in het voorjaar van 2023 wordt uitgezonden, is tweeledig. Allereerst krijgen elke week twee geselecteerde professionele kunstenaars de opdracht van hun leven: maak een missend schilderij van Vermeer zoals hij dat zelf gedaan zou hebben. Zij moeten hun eigen stijl volledig loslaten en helemaal in het hoofd van de 17e-eeuwse kunstenaar kruipen. Daarnaast is er de groep kunstenaars die thuis aan de slag gaat. Ook zij worden gevolgd in de afleveringen. Bij hen gaat het om de persoonlijke interpretatie van het vermiste werk, weliswaar in de geest van Vermeer. Hierbij is alles mogelijk en toegestaan. De winnende werken van beide groepen worden tijdens het Vermeerjaar in 2023 tentoongesteld op een toonaangevende locatie. 

De presentatie van De Nieuwe Vermeer is in handen van Dionne Stax.

Aanmelden
Het moge duidelijk zijn: MAX is op zoek naar creatievelingen. Iedereen (boven de 13 jaar) die een verdwenen werk van Johannes Vermeer nieuw leven wil inblazen, kan zich opgeven. Ervaring is dus geen vereiste. De wedstrijd is voor iedereen: amateurs én professionals. Aanmelden kan tot uiterlijk 31 augustus 2022 en via deze link. Meer informatie is daar eveneens te vinden.

De Nieuwe Vermeer is een coproductie van Omroep MAX en Helder.

De Nieuwe Vermeer
In 2023 bij MAX op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #DeNieuweVermeer