Hilversum,
13
november
2019
|
15:22
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: Impasse rond nieuwbouw verpleeghuizen

Vrijdag 15 november

De wachtlijsten van verpleeghuizen lopen verder op. Het is nog maar het begin van wat de komende tien jaar losbarst: de vergrijzing. Waarom worden er niet volop verpleeghuizen bijgebouwd? Instanties wijzen naar elkaar en niemand neemt de leiding. Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 15 november vanaf 19.00 uur bij MAX op NPO 2.

In juni dit jaar onthulde Meldpunt een forse stijging van zeer hulpbehoevende wachtenden op een plek in een verpleeghuis. Zes maanden later zijn de wachtlijsten weer verder opgelopen. Waarom worden er niet massaal verpleeghuizen bijgebouwd?

De rijksoverheid heeft jaren geleden een beleid ingezet van ‘zo lang mogelijk thuis wonen’. Maar wat als thuiswonen niet meer gaat? De minister wijst naar de zorgkantoren, die zorgplicht hebben. Maar zij zeggen dat ze niet kunnen bijbouwen. Veel zorginstellingen kampen met een personeelsprobleem en kunnen geen grote financiële risico’s nemen. Gemeentes zijn druk met thuis- en jeugdzorg en vastgoedbedrijven krijgen te weinig financiële zekerheden om grootschalige zorgprojecten te ontwikkelingen. Daardoor staat de bouw nagenoeg stil, terwijl de rij kwetsbare, hulpbehoevenden langer en langer wordt.

Meldpunt gaat na een halfjaar opnieuw langs bij meneer Cor Fieret (94) uit Zoetermeer. Hij is diabeet, heeft een pacemaker, een stoma en een urologisch probleem. Daarnaast lijdt hij aan dementie. En toch woont hij zelfstandig in een seniorenflat. Zijn zoon Aad en de wijkverpleegkundige Annet de Braak vinden het onverantwoord dat hij al bijna twee jaar wacht op de zorg. In dezelfde wijk wonen Ietje (83) en Richard (92) Flohr. Hij lijdt aan de ziektes van Parkinson en Alzheimer en zij kan de mantelzorgtaken voor haar man niet meer aan. Het stel begrijpt niet waarom voor hen geen plek in een verpleeghuis is.

Wie grijpt in en doorbreekt deze impasse? In de studio reageert Judith Tillie van Woonzorg Nederland.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 15 november om 19.00 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

www.facebook.com/MAXMELDPUNT | www.twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt