Hilversum,
27
augustus
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

HZ: Angst in de polder

Hilversum, 27 augustus 2014 - De terreur van IS in Syrië en Irak trekt ook zijn spoor in Nederland. De angst voor de oprukkende radicale islam groeit. Hoe kan een in Londen opgegroeide moslim betrokken zijn bij de koelbloedige onthoofding van een journalist en waarom ‘liken’ Nederlandse jongeren dat? En wat betekent het dat een jonge Rotterdamse moslim in het Journaal begrip toont voor het barbaarse optreden van IS? Het maakt ons in ‘de polder’ bang en het voedt de argwaan richting moslims in het algemeen.

Vrijdag liet het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) in veel moskeeën een boodschap voorlezen waarin de IS-terreur werd veroordeeld en werd opgeroepen tot barmhartigheid. Het CMO wil de groeiende spanningen hier het hoofd bieden en de kloof dichten. De kloof die na de moord op Theo van Gogh, tien jaar geleden, redelijk gedicht leek.

Vanavond in Hollandse Zaken: Hoe blijven gewone moslims en niet-moslims in Nederland elkaar bereiken? Hoe voorkomen we dat de berichten over de gewelddadige, barbaarse acties van IS onze geest vergiftigen met angst en weerzin tegen de islam?

Hollandse zaken
Woensdag 27 augustus ca. 21.10 u, live bij MAX op NPO 2