Hilversum,
07
juni
2017
|
16:32
Europe/Amsterdam

Nieuw MAX-programma: Wie Maakt Het Verschil?

Vanaf maandag 12 juni

Vanaf maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni kunt u om 18.45 uur op NPO 2 kijken naar Wie Maakt Het Verschil?. In dit nieuwe MAX-programma gaan Peter Timofeeff, Inge Ipenburg, Stanley Burleson, Andrea Kruis en Nance, vanuit hun persoonlijke betrokkenheid, op zoek naar levensreddende oplossingen.

In (iedere aflevering van) Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken.

Aflevering 1: maandag 12 juni om 18.45 uur op NPO 2
Stanley Burleson zet zich al jaren in voor een beter leven voor nierpatiënten. Zijn vader overlijdt aan de gevolgen van nierfalen. Maar dankzij dialyse leeft hij langer en kan zijn laatste wens in vervulling gaan. In Wie Maakt Het Verschil? gaat Stanley op zoek naar de medische revoluties in het nieronderzoek. Want hoe gaat het met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier? Een doorbraak in de medische wereld die het leven van de nierpatiënt veel draaglijker moet maken. Zoals voor Jacqueline die drie keer per week in het ziekenhuis slaapt om te dialyseren. En hoe mooi zou het zijn als er een echte oplossing komt en we voor iedere zieke nier een nieuwe nier kunnen maken? Stanley ontdekt dat het onderzoek dichterbij is dan ooit.

Aflevering 2: dinsdag 13 juni om 18.45 uur op NPO 2
Vijf maanden na zijn overlijden stapt illustrator Andrea Kruis het atelier binnen van haar vader en striptekenaar Jan Kruis. Samen met haar zus bekijkt ze de schetsen die haar vader destijds maakte van leprapatiënten. Met zijn schetsen wilde hij een gezicht geven aan lepra. Andrea treedt in zijn voetsporen en gaat naar India, het land met het hoogste aantal leprapatiënten ter wereld. Charles Phaff, de lepra-arts die haar vader 16 jaar geleden begeleidde tijdens een reis in Mozambique, reist met haar mee. Ze ontdekt dat er nog steeds vele mensen in leprakolonies leven, verstoten en weggestopt van de buitenwereld. Gelukkig zijn er mensen zoals dr. Suud, die zich al meer dan 40 jaar inzet om mensen met lepra te helpen.

Aflevering 3: woensdag 14 juni om 18.45 uur op NPO 2
Poepen, we doen het allemaal. Toch vinden we het vies en willen we er liever niet over praten. Presentatrice Nance heeft de ziekte van Crohn en ondervindt iedere dag de gevolgen van dit taboe, maar doet er alles aan om het haar leven niet te laten beheersen. In Nederland hebben 80.000 mensen een chronische darmontstekingsziekte. Een ziekte met een grote impact op je leven, maar aan de buitenkant nauwelijks zichtbaar. Nance onderzoekt de rol van voeding als medicijn en ontdekt hoe je door middel van een poeptransplantatie klachten kunt verminderen. 

Aflevering 4: donderdag 15 juni om 18.45 uur op NPO 2
In de periode dat aids zijn intrede deed in Nederland werd de kennissenkring van actrice en schrijfster Inge Ipenburg in korte tijd zo ongeveer gehalveerd. Een paar vrienden overleden aan de ziekte die toen een doodvonnis betekende. Door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is hiv inmiddels een chronische ziekte geworden waar je niet meer aan dood hoeft te gaan. Toch is aids nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld onder vrouwen tussen 15 tot 44 jaar. Inge Ipenburg reist naar Oeganda en ziet hoe groot het probleem daar is. Ze ontmoet jonge ondernemende vrouwen die kennis verspreiden in een bijzonder project en zo het verschil maken voor de grootste risicogroep. “Dit is de meest hoopvolle reis die ik ooit heb gemaakt”, aldus Inge.

Aflevering 5: vrijdag 16 juni om 18.45 uur op NPO 2
Bijna drie jaar geleden krijgt oud-weerman Peter Timofeeff een beroerte. Van het een op het andere moment is hij halfzijdig verlamd en kon hij niet meer praten. Alles moet hij opnieuw leren. Door intensieve revalidatie is hij goed hersteld. Maar waarom lukt dat niet bij iedereen? En welke innovaties zijn er voor de patiënt van nu en voor de toekomst? Peter gaat terug naar het revalidatiecentrum waar hij keihard knokte voor zijn herstel. En hij ontmoet onderzoekers die met al hun gedrevenheid proberen om zoveel mogelijk hersenschade na een beroerte te voorkomen. Zelf ervaart hij hoe het voelt als je hersenen gestimuleerd worden door elektrische stroomstootjes van buitenaf.

Wie Maakt Het Verschil? (5 afleveringen)
Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni 2017
Om 18.45 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Nierstichting, Aidsfonds, Hersenstichting, Leprastichting en Maag Lever Darm Stichting.

www.facebook.com/MAXdocumentaires| #wiemaakthetverschil