Hilversum,
18
mei
2017
|
17:18
Europe/Amsterdam

Hollandse Zaken: het recht op de dood

Donderdag 1 juni

Op donderdag 1 juni is Hollandse Zaken terug met een nieuwe serie afleveringen. Het MAX-discussieprogramma is vanaf dan wekelijks rond 21.10 uur te zien op NPO 2. In de eerste aflevering: de sterk stijgende vraag naar euthanasie en de druk die dat op artsen legt.

Veel mensen vinden dat ze recht hebben op euthanasie. Of de arts het maar even uit wil voeren. Een groeiend aantal artsen heeft het daar moeilijk mee. Ze ervaren het beëindigen van een leven als emotioneel zwaar belastend. En ze zijn bang voor een hellend vlak. Kreeg je voorheen alleen euthanasie als je bijna dood was, nu kan ook psychisch lijden een reden voor levensbeëindiging zijn.

In 2010 werd 3136 keer euthanasie verleend. In 2016 gebeurde dat 6091 keer. Zowel bij reguliere artsen als in de Levenseindekliniek. De vraag naar euthanasie is vele malen groter. Bij de Levenseindekliniek, waar ook het aantal verzoeken om levensbeëindiging wordt bijgehouden, wordt in 2 op de 3 gevallen geen euthanasie verleend. Vooral bij dementie, als iemand niet wilsbekwaam meer is, worden verzoeken afgewezen. Vaak tot woede van de betrokkenen.

In Hollandse Zaken: artsen over de dilemma’s rond het levenseinde en mensen die vinden dat euthanasie een recht is. Verder het verhaal van de 72-jarige Gerrit Weijs. Na een val van zijn fiets, eind januari, raakte hij grotendeels verlamd. Al na een paar dagen vroeg hij om euthanasie. Dat werd geweigerd. Half april deed hij opnieuw een verzoek.

MAX: Hollandse Zaken (14 afl.)
Vanaf 1 juni iedere donderdag rond 21.10 uur op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/HollandseZaken | @Hollandsezaken | #Hollandsezaken