Hilversum,
03
augustus
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Hollandse Zaken: De macht van de zorgverzekeraars

Hollandse Zaken: De macht van de zorgverzekeraars

Hilversum, 3 augustus 2015 - Woensdag in Hollandse Zaken: de macht van de zorgverzekeraars. Een groeiend aantal Nederlanders is niet overtuigd van de goede bedoelingen van hun zorgverzekeraar. Veertig procent, blijkt uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt, wantrouwt ziektekostenverzekeraars. Voornaamste bezwaar: de verzekeraars hebben het klantbelang te weinig voor ogen. Hun verdienmodel staat centraal: het gaat om omzet, niet om patiënten en huisartsen.

Ook de medische stand heeft bezwaren. Specialisten en huisartsen verwijten de verzekeraars op de stoel van de artsen te gaan zitten. De verzekeraar bepaalt welk medicijn je mag gebruiken en in welk ziekenhuis je behandeld wordt.

Nederland begrijpt niet waarom verzekeringsmaatschappijen jaarlijks forse winsten maken terwijl de premies en het eigen risico maar blijven stijgen. Verzekeraars willen vooral vergroting van marktaandeel, macht en winst, denkt de burger. ‘Ach, hadden we het vroegere ziekenfonds nog maar: inefficiënt, maar patiëntvriendelijker.’

In Hollandse Zaken een discussie met onder andere de dokters die een half jaar geleden het ‘Manifest van de bezorgde huisarts’ op de deur van het Ministerie van Volksgezondheid spijkerden.


Hollandse Zaken
Woensdag 5 augustus 2015
Om 21.10 uur
Live bij MAX op NPO 2
www.hollandsezaken.tv