Hilversum,
10
juli
2018
|
15:45
Europe/Amsterdam

Hoe beschermen we onszelf tegen geweldplegers? Donderdag in Hollandse Zaken van MAX

Op donderdag 12 juli presenteert Cees Grimbergen de tweede aflevering van discussieprogramma Hollandse Zaken om 21.10 uur op NPO 2. Hoe beschermen we onszelf tegen geweldplegers? Te gast zijn de nabestaanden van de vermoorde Tjirk van Wijk, Nadine Beemsterboer en Francis Cuijpers.

Hoe beschermen we onszelf tegen geweldplegers? Celstraffen en tbs-behandelingen bieden geen garantie dat de daders niet nogmaals toeslaan. Ook blijkt die aanpak voor nabestaanden onvoldoende vergelding voor het aangedane leed. Maar wat dan wel? Levenslang opsluiten?

Volgende week wijst de rechter een vonnis in de zaak tegen Michael P. Hij verkrachtte en vermoordde Anne Faber. Het OM eiste 28 jaar cel en tbs. Michael P. moet ''levenslang in de gaten worden gehouden'', aldus moeder van Anne. Maar leidt een tbs-behandeling in de praktijk tot het gewenste levenslang in de gaten houden?

De moordenaars van Tjirk van Wijk, Nadia van de Ven en Francis Cuijpers werden veroordeeld tot celstraffen en tbs. Het levert de nabestaanden tot op de dag van vandaag geen rust. Sneller dan zij verwachtten, kregen de daders proefverlof. Of die daders proberen onder hun tbs-behandeling uit te komen. Nabestaanden worden zo steeds weer geconfronteerd met de moordenaar van hun dierbaren.

Cees Grimbergen ontvangt in de studio onder meer de zus van de in 1999 doodgestoken Tjirk van Wijk, de ouders van de in 2006 doodgestoken studente Nadine Beemsterboer en de broer van de in 2008 gewurgde Francis Cuijpers. De daders in de laatste twee zaken ''wennen nu aan een leven buiten de kliniek''. De moordenaar van Tjirk van Wijk probeert uit de tbs-kliniek ontslagen te worden.

Over Hollandse Zaken
In het discussieprogramma Hollandse Zaken worden maatschappelijke kwesties en dilemma’s bespreekbaar gemaakt. Feiten, meningen en emoties over dieperliggende thema’s die Nederland bezig houden, komen aan bod. Besproken door gewone Nederlanders, soms met de scherpte van een debat en in een betrokken gesprek waarin ieders verhaal tot zijn recht komt.

Hollandse Zaken
Donderdag 12 juli om 21.10 uur
Live bij MAX op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen
www.maxvandaag.nl