Hilversum,
24
november
2020
|
10:03
Europe/Amsterdam

Het Museum van Nederland: aflevering 4 en 5

Nederland samengevat in één tentoonstelling

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. In aflevering 4 en 5, op woensdag 6 en 13 januari om 20.30 uur op NPO 1, zien we onder meer de voetbalschoenen van Marco van Basten en ontvangen de presentatoren de wereldkampioen stamppot- en snertkoken. 

In elke aflevering maken we kennis met zo'n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Aflevering 4 - woensdag 6 januari, 20.30 uur, NPO 1
In de vierde aflevering van Het Museum van Nederland ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge onder meer twee zussen en een jurk met een bijzonder verhaal over de bevrijding in 1945. Sportexpert Jurryt van de Vooren krijgt de voetbalschoenen van legende Marco van Basten onder ogen. En besluit expert Peter van Duinen zelf op zoek te gaan naar een voorwerp dat volgens hem niet mag ontbreken in de tentoonstelling: een DAF!

Aflevering 5 - woensdag 13 januari, 20.30 uur, NPO 1
In de vijfde en tevens laatste aflevering van Het Museum van Nederland ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge onder meer de wereldkampioen stamppot- en snertkoken. Margriet Schavemaker gaat op het laatste moment nog op zoek naar een voorwerp rondom de Bijlmerramp en zien we eindelijk hoe Het Museum van Nederland na al die weken daadwerkelijk geopend wordt!

De experts
Het team van experts bestaat uit Janny van der HeijdenLara NubergMargriet SchavemakerPeter van DuinenHerman PleijJurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer informatie over de experts vindt u op onze perssite.

Online museum
Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten.

Het Museum van Nederland (5 afleveringen)
Woensdag 6 en 13 januariOm 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff en Diederik Ebbinge
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_