Hilversum,
24
december
2020
|
16:13
Europe/Amsterdam

Het Museum van Nederland - aflevering 3 bij MAX

Woensdag 30 december

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. In aflevering 3 van Het Museum van Nederland, op woensdag 30 december om 20.30 uur op NPO 1, ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge een man die een revolutie in de sport heeft gecreëerd met zijn klapschaats.

In elke aflevering maken we kennis met zo'n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Aflevering 3 - woensdag 30 december, 20.30 uur, NPO 1
Deze week ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge in Het Museum van Nederland een man die een revolutie in de sport heeft gecreëerd met zijn klapschaats. Herman Pleij duikt in de wereld van het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. En verdient de Chinees-Indische restaurantcultuur een plekje in Het Museum van Nederland?

De experts
Het team van experts bestaat uit Janny van der HeijdenLara NubergMargriet SchavemakerPeter van DuinenHerman PleijJurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer informatie over de experts vindt u op onze perssite.

Online museum
Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten. Ook kan het publiek hier stemmen op objecten die een herkansing verdienen.

Podcast
In de podcast Museum in de Maak volgen we Jörgen Tjon bij zijn zoektocht om het perfecte museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het televisieprogramma. Elke woensdag na de tv-uitzending is er een gloednieuwe aflevering te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten.

Het Museum van Nederland (5 afleveringen)
Woensdag 30 decemberOm 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Museum in de Maak
Elke woensdag direct na de uitzending van Het Museum van Nederland
Te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_