Hilversum,
18
december
2020
|
09:14
Europe/Amsterdam

Het Museum van Nederland - aflevering 2 bij MAX

Nederland samengevat in één tentoonstelling

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. In aflevering 2 van Het Museum van Nederland, op woensdag 23 december om 20.30 uur op NPO 1, ziet u onder meer een uniek object uit de Tweede Wereldoorlog.

In elke aflevering maken we kennis met zo'n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Aflevering 2 - woensdag 23 december, 20.30 uur, NPO 1
In de tweede aflevering van Het Museum van Nederland ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge de jongste draaiorgelman van Nederland. Verder bespreekt expert Peter van Duinen een uniek object uit de Tweede Wereldoorlog. En Margriet Schavemaker ontmoet een Dolle Mina van het eerste uur.

De experts
Het team van experts bestaat uit Janny van der HeijdenLara NubergMargriet SchavemakerPeter van DuinenHerman PleijJurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer informatie over de experts vindt u op onze perssite.

Online museum
Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten. Ook kan het publiek hier stemmen op objecten die een herkansing verdienen.

Podcast
Vanaf donderdag 17 december volgen we Jörgen Tjon in de podcast Museum in de Maak bij zijn zoektocht om het perfecte museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het televisieprogramma. Elke woensdag na de tv-uitzending is er een gloednieuwe aflevering te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten.

Het Museum van Nederland (5 afleveringen)
Woensdag 23 decemberOm 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Museum in de Maak
Elke woensdag direct na de uitzending van Het Museum van Nederland
Te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdienstenwww.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_