Hilversum,
08
januari
2018
|
15:49
Europe/Amsterdam

Het is weer Tijd voor MAX!

Het nieuwe jaar is inmiddels een week oud, de feestkleding hangt weer in de kast, de kerstspullen zijn verbannen naar zolder, het vuurwerk is uitgeknald en we lusten best alweer een glaasje champagne, want de eerste goede voornemens zijn natuurlijk reeds gesneuveld. Hoog tijd voor een nieuw seizoen van Tijd voor MAX!

Maandag 8 januari om 17.10 uur op NPO 1
Op maandag 8 januari ontvangen Sybrand en Martine Bert van Leeuwen, die het nieuwe EO-programma Van Harte presenteert, een dagelijks magazine waarin Bert toont op hoeveel verschillende manieren het leven gevierd kan worden. Ook wordt in het programma aandacht besteed aan de vele bekende en minder bekende feesten en gebruiken die ons land rijk is.

Ook actrice Pip Pellens komt langs tijdens de seizoensopener om te vertellen over de nieuwe dramaserie Zomer in Zeeland, die SBS gaat uitzenden en waarin zij een van de rollen voor haar rekening neemt.

Tijd voor MAX krijgt maandag 8 januari bezoek van de acteurs Paul Groot en Marcel Jonker, die binnenkort in het theater te bewonderen zijn met de musical You’re the Top, over het leven en de muziek van de legendarische Amerikaanse componist en tekstschrijver Cole Porter. Meer dan 20 jaar geleden was deze musical ook al eens in Nederland te zien, toen met Willem Nijholt in de hoofdrol. Nu is het Paul Groot die in de huid kruipt van de befaamde songwriter, terwijl Marcel Jonger diens vriend Monty Woolley speelt. In de studio treden Paul en Marcel op met een van de bekendste nummers uit het repertoire van Cole Porter.

Zondag 7 januari is de sterfdag van één van de grootste filmmakers van ons land, Johan van der Keuken (1938- 2001). In 1965 maakt hij de iconische film Beppie over een tienjarig Amsterdams volksmeisje dat samen met haar zeven zusjes als een soort vrouwelijke Kruimeltje de hoofdstedelijke Achtergracht onveilig maakte. Maandag 8 januari kijken Sybrand en Martine met deze Beppie Hellard terug op het ontwapenende portret dat Johan van der Keuken meer dan 50 jaar geleden van haar maakte.

Trendwatcher Lieke Lamb is ook aanwezig met haar prognoses voor het komende jaar. In de keuken staat culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets lekkers op tafel tovert.

Dinsdag 9 januari om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX op dinsdag 9 januari voormalig D66-politicus Boris Dittrich. Tegenwoordig zet hij zich in voor de rechten van seksuele minderheden bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch én hij schrijft natuurlijk thrillers. En daarover een nieuwtje bij Tijd voor MAX!

Ook goed nieuws voor iedereen die van de Italiaanse keuken houdt, maar bang is voor de extra kilootjes die al die pizza’s en pasta’s je kunnen bezorgen. Dieetgoeroe Sonja Bakker legt in haar nieuwe boek Bella Italia uit dat het heus kan: lekker eten op z’n Italiaans én je ideale gewicht bereiken en behouden. In de studio licht Sonja alvast een tipje van de sluier op!

Verder is fotografe Judith Helmer te gast. Zij was al langer gefascineerd door hoe we onze eigenschappen doorgeven via onze genen en portretteerde de eeneiige tweeling Laurens en Yentl. Niet zomaar een tweeling: Laurens was ooit Laura. Met haar fotoproject Identically Different, waarmee ze een prijs won, legde Judith vast wat de genderwisseling van Laura/Laurens voor de tweeling betekent.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft het over slechte adem. Hoe weet je of je er géén last van hebt, en wat moet je doen als je er wél last van hebt? In de keuken staat dinsdag 9 januari topkok Antoine Hermans, die ongetwijfeld een adembenemend gerecht gaat bereiden.

Woensdag 10 januari om 17.10 uur op NPO 1
Journalist en programmamaker Coen Verbraak maakte al eerder de indrukwekkende interviewserie Kijken in de Ziel en keerde daarmee vorige week terug op televisie met het eerste deel van een tweeluik over oud-premiers Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De drie vertellen onder meer over hun hoogte-, dieptepunten en hun moeilijkste beslissingen. Woensdag 10 januari wordt deel twee uitgezonden. Bij Tijd voor MAX blikken Sybrand en Martine vooruit op deel 2 met Coen én Dries van Agt.

Voedingsprofessor Jaap Seidell is aanwezig om opnieuw een misverstand over ons eten uit de wereld te helpen.

Donderdag 11 januari om 17.10 uur op NPO 1
In de donderdageditie van Tijd voor MAX spreken Sybrand en Martine met Jeroen Bijl, voormalig volleybalinternational en momenteel chef de mission bij sportkoepel NOC*NSF. In die hoedanigheid begeleidt hij binnenkort de Nederlandse equipe tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Maar daarna neem hij afscheid.

In de keuken specialist in vintage cooking Sandra Ysbrandy, die met simpele ingrediënten in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel zet.

Tot slot een fantastisch optreden van de Meat Loaf Tribute Band. Met hun spectaculaire Like A Bat Out Of Hell-tournee, vernoemd naar het legendarische Meat Loaf-album dat alweer 40 jaar geleden verscheen, zijn ze vanaf vrijdag te zien én horen in de Nederlandse theaters. Donderdag 11 januari zijn ze te gast bij Tijd voor MAX en spelen ze de allergrootste hit van de Amerikaanse rockgigant: Paradise by the Dashboard Light!

Vrijdag 12 januari om 17.10 uur op NPO 1
Meermalen bekroond acteur en regisseur Hans Croiset is niet alleen nog altijd actief in de theaters, sinds een decennium is hij ook een gewaardeerd schrijver. Onlangs verscheen van hem de roman Ik, Vondel, waarin hij het veelbewogen leven beschrijft van dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, en daarmee tegelijk ook een indringend tijdsbeeld schetst van het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Bij Tijd voor MAX vertelt Hans waarom hij zich zo graag verplaatst in Vondel, de man in wiens stukken hij al zo vaak speelde.

Ook te gast is voormalig fotomodel en tegenwoordig auteur en presentatrice Daphne Deckers. Zij schrijft dit jaar het essay Sterrenstof voor de Maand van de Spiritualiteit die vrijdag 12 januari begint.

Boswachter André Donker komt ook langs. Hij vertelt over de eekhoornopvang waar verzwakte eekhoorntjes die niet genoeg eikeltjes gespaard hebben naartoe kunnen worden gebracht. In de keuken Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die haverkoekjes met anijs klaarmaakt.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen