Hilversum,
08
maart
2024
|
11:00
Europe/Amsterdam

Het belang van hoop en perspectief bij hersenaandoeningen

Op woensdag 27 maart vragen Omroep MAX en de Hersenstichting in het live tv-programma Geef om je hersenen aandacht voor de gevolgen van een hersenaandoening. Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening en dat aantal stijgt explosief. Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os gaan in gesprek met mensen met een hersenaandoening, hun naasten en met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te genezen. Cabaretier en ambassadeur van de Hersenstichting Viggo Waas bezoekt jongeren in een revalidatiecentrum en er zijn optredens van onder anderen Edsilia Rombley, Jan Dulles en Ammar. Geef om je hersenen is te zien op woensdag 27 maart om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. De gevolgen van een hersenaandoening zijn groot, want je hersenen bepalen wie je bent en wat je kunt. Als er daar iets verandert, dan verander je zelf. Het kan iedereen overkomen; jong en oud.

Cabaretier en ambassadeur van de Hersenstichting Viggo Waas weet als geen ander hoe groot de gevolgen zijn na een herseninfarct. Hij bezoekt jongeren in een revalidatiecentrum die nog iedere dag keihard knokken voor hun herstel. Want wat is de impact van hersenletsel op je leven als je een tiener bent? Erik Scherder vertelt over het belang van hoop en perspectief voor deze jongeren.

In Geef om je hersenen ook het verhaal van Dirk (69). Na een zoektocht van tien jaar krijgt hij de diagnose semantische dementie. Van een lieve, vriendelijke man met veel interesses, verandert hij in een man die geen genegenheid meer kent en de betekenis van de dingen om hem heen steeds meer verliest. Volgens Yolande Peijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam is dit typisch voor deze vorm van dementie. Ze vertelt over de vooruitgang in het onderzoek.

Verder is er aandacht voor veelbelovend onderzoek naar de ziekte van Huntington, een erfelijke hersenaandoening die als een tsunami door families raast. Zo ook in de familie van Carla. Bij haar zijn de symptomen van de ziekte begonnen en ook haar beide dochters blijken het erfelijke gen te hebben. Ze hoopt vurig dat er voor haar kinderen een oplossing komt. Volgens onderzoeker Eric Reits van het Amsterdam UMC is er eindelijk hoop. “Vijf jaar geleden hadden we nog niks, maar nu is er meer perspectief op een eerste behandeling. Dat is heel veelbelovend, mogelijk ook voor veel andere hersenaandoeningen”, aldus Reits.

Over de Hersenstichting
De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Al meer dan dertig jaar legt de Hersenstichting verbanden tussen verschillende soorten hersenaandoeningen en mogelijke oplossingen. Want als je iets leert over de ene hersenaandoening, kan dat ook van betekenis zijn voor een andere. Zo worden er steeds meer oplossingen gevonden om hersenaandoeningen te voorkomen, beter te behandelen en in de toekomst zelfs te genezen.  

Geef om je hersenen wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.

Geef om je hersenen
Woensdag 27 maart  
Om 20.30 uur live bij MAX op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn