Hilversum,
12
mei
2016
|
15:33
Europe/Amsterdam

Herbeleef Drie Vorstinnen van Oranje bij MAX

Op 11, 18 en 25 juni op NPO 2

Op 11, 18 en 25 juni om 19:30 uur op NPO 2 zendt MAX Drie Vorstinnen van Oranje opnieuw uit. Paul Rem, kenner van de geschiedenis van Oranje, onderzoekt in deze driedelige documentairereeks wat Emma, Wilhelmina en Juliana voor ons land hebben betekend.

Aflevering 1: Emma - zaterdag 11 juni om 19.30 uur op NPO 2Koningin-regentes Emma van Waldeck-Pyrmont redde de Oranjemonarchie en zette moderne middelen in, waaronder de fotografie, om het 'Huis van Oranje' meer zichtbaar en populair te maken. Onder haar leiding werd de jonge Wilhelmina professioneel en op 'spartaanse wijze' opgeleid voor haar koningschap. Koningin-regentes Emma was de grondlegger van het moderne koningschap zoals we dat nu kennen. Zij bedacht ook de viering van Koninginnendag en de presentatietoer door alle provincies.

Aflevering 2: Wilhelmina - zaterdag 18 juni om 19.30 uur op NPO 2Er is geen Oranje zo mateloos populair geweest als koningin Wilhelmina. Naar de troonsbestijging op achttienjarige leeftijd van de jongste koningin van Europa was jarenlang uitgekeken. De inhuldiging in de Nieuwe Kerk in 1898 in Amsterdam was een spektakel.

Wilhelmina is koningin in turbulente tijden. In heel Europa heerst onrust waaruit de Eerste Wereldoorlog voortkomt en later speelt ze een rol van betekenis in de Tweede Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina had van jongs af aan een sterke band met de krijgsmacht. Zij geloofde dat de Oranjes door God aan het hoofd waren gesteld om het Nederlandse volk te leiden en voelde zich geroepen in het voetspoor te treden van de 'vader des vaderlands' Willem van Oranje.

Aflevering 3: Juliana - zaterdag 25 juni om 19.30 uur op NPO 2Juliana wordt steeds vaker een ‘onderschatte vorstin’ genoemd. Ze werd mede door Bernhard in haar Canadese periode afgebeeld als een gelukkige huisvrouw, terwijl ze in die jaren de overzeese gebiedsdelen bezocht en goodwill-bezoeken afgelegde bij het echtpaar Roosevelt, de president van Amerika en zijn vrouw.

Koningin Juliana was een sociaal betrokken staatshoofd in het naoorlogse Nederland tijdens de wederopbouw en de dekolonisatie. Thema’s als samenwerking tussen mensen en naties en de Europese éénwording worden door haar in talloze redevoeringen vurig bepleit.

Tegelijkertijd worstelt ze met haar afhankelijkheid van haar moeder en van haar echtgenoot, prins Bernhard. Vanaf het begin van haar koningschap is ze een staatshoofd met een democratische inslag dat het heel goed kon vinden met sociaal democraten als Willem Drees en Joop den Uyl.

De serie is gemaakt door programmamakers Inge le Cointre en Elles Elberse. De centrale presentatie is in handen van Paul Rem, conservator bij Paleis Het Loo en kenner van de geschiedenis van ons koningshuis.

Geproduceerd door Sarphati Media voor Omroep MAX

 

Drie Vorstinnen van Oranje
11 juni tot en met 25 juni
Elke zaterdag om 19.30 op NPO 2
Presentatie: Paul Rem