Hilversum,
21
juni
2017
|
15:56
Europe/Amsterdam

Hans Knoop in Recht van Spreken

Donderdag 20 juli

Journalist Hans Knoop, bekend van de opsporing van oorlogsmisdadiger Pieter Menten, is te zien in een nieuwe aflevering van Recht van Spreken. Samen met presentatrice Elles de Bruin blikt hij op donderdag 20 juli om 20.25 uur op NPO 2 terug op zijn leven.

Hans Knoop vindt het 40 jaar na dato nog steeds geweldig dat hij oorlogsmisdadiger Pieter Menten heeft kunnen ontmaskeren. “Ik geneer me er niet voor dat het me nog dagelijks een goed gevoel geeft dat ik deze onvoorstelbare schurk een paar afschuwelijke laatste levensjaren heb bezorgd”, zo zegt Knoop in het MAX-programma Recht van Spreken.

MAX zond eind vorig jaar de veelbekeken driedelige serie De Zaak Menten uit. De serie is inmiddels diverse keren bekroond. Het bracht journalist Hans Knoop terug in de belangstelling. Knoop was tot aan de Menten-affaire een gerenommeerd journalist voor onder meer De Telegraaf. Zijn vasthoudende onderzoekswerk naar het verleden van de puissant rijke Blaricumse kunsthandelaar Pieter Menten kostte hem na ruzie bij De Telegraaf uiteindelijk zijn journalistieke carrière. Hij werd media-adviseur. Gefrustreerd erover is hij niet. “Al bereid ik liever een interview met de sjah van Perzië voor in die tijd, dan dat ik me buig over een nieuw type toiletpot dat op de markt gaat komen.”

Oud-premier Dries van Agt, minister van Justitie ten tijde van de zaak Menten, reageert in Recht van Spreken op de aantijging dat hij destijds te nonchalant op de affaire zou hebben gereageerd. Mede daardoor kon Menten vlak voor zijn arrestatie vluchten. “Het is eenvoudig niet waar”, aldus Van Agt. “De opsporing van Menten was in volle gang. Daar hoort een minister van Justitie zich niet mee te bemoeien.

Ook Knoops vrouw Betty en dochter Lisette komen aan het woord in Recht van Spreken. Betty Knoop: “Toen we trouwden zei Hans: ‘Je zult nooit de eerste zijn, mijn werk zal altijd voorgaan’. “

Op donderdag 13 juli blikt Hedy d'Ancona terug op haar leven in Recht van Spreken. Meer informatie over deze aflevering vindt u op onze perssite.

Recht van Spreken: Hans Knoop
Donderdag 20 juli
Om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxvandaag.nl | #rechtvanspreken