Hilversum,
16
december
2021
|
09:26
Europe/Amsterdam

Hans Dorrestijn maakt kerstpodcast over Bach voor Omroep MAX

Vanaf donderdag 16 december

Vanaf donderdag 16 december is Hans Dorrestijn te horen in de gloednieuwe MAX/NPO Radio 4-podcast Kerst met Dorrestijn - met Bach onder de Boom. Samen met programmamaker Annette Bakker neemt Dorrestijn het Weihnachtsoratorium van Bach onder de loep. Er is alleen één probleem: Hans weet eigenlijk helemaal niet zoveel van Bach. Gelukkig schuift zijn goede, maar ook eenzame vriend, Bachkenner én dichter Rob Schouten aan. De achtdelige podcast is te beluisteren op MAXVandaag.nl/podcast, NPO Luister, Apple Podcasts, Spotify. En voor wie er geen genoeg van kan krijgen is er ook een gezellige playlist met alle muziek uit de serie.

Het komt er weer aan: kerst, de tijd dat zelfs Hans Dorrestijn het leven nog vreselijker vindt dan normaal. Maar, dit jaar wordt alles anders. Deze kerst maakt Dorrestijn een podcast samen met Rob Schouten. De podcast stort zich op het Weihnachtsoratorium van Bach. En dat niet alleen, de heren grijpen deze gelegenheid aan om ook over zichzelf te praten. En ook andere componisten passeren de revue.

Het kerststuk van Bach is zeker niet zijn beste creatie volgens de heren, maar wel lekker kerstig. Rob en Hans gaan er dit jaar iets van proberen te maken: twee eenzame mannen en een naïeve programmamaker, met een kerstboom en onder die kerstboom ligt Bach.

Podcast: Kerst met Dorrestijn – Met Bach onder de boom
Vanaf donderdag 16 december, 8 afleveringen
MAXVandaag.nl

Te beluisteren op MAXVandaag.nl/podcast, NPO Luister, Apple Podcasts, Spotify en alle bekende streamingsdiensten

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | @OmroepMAX

Afleveringsinformatie

AFLEVERING 1 – 16 december
Hans Dorrestijn is Bach-kenner zoals hij ook vogelkenner is. Gedreven, gepassioneerd mag je wel zeggen, maar niet behept met al te veel kennis. Rob Schouten, gelukkig dan maar, weet er best veel van. Onder de naïeve leiding van programmamaker Annette Bakker, nemen de twee vrienden een eerste verkennende duik in het Weihnachtsoratorium.

AFLEVERING 2 – 21 december
Deze aflevering luisteren cabaretier Hans Dorrestijn en dichter Rob Schouten naar het eerste deel van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Ze proberen in de huid kruipen van een 18de eeuwer. Hoe zag zijn wereld er uit? Leipzig 1734. Het kerstfeest was nog niet van bol.com maar van de kerk. Wie waren zijn concurrenten?

AFLEVERING 3 – 21 december
Cabaretier Hans Dorrestijn en zijn goede vriend Rob Schouten zijn toe aan deel 2 van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Het mooiste deel volgens Rob. Maar muziek blijft beleving. Hoe omschrijf je die? En in hoeverre wordt je gestuurd door de trukendoos van de componisten?

AFLEVERING 4 – 21 december
Programmamaker Annette Bakker praat met cabaretier Hans Dorrestijn en de dichter Rob Schouten over deel 3 van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Ze vragen zich af wat de signatuur is van Bach en andere grote componisten. Hans voelt zich verwant met Bach: ook zijn talent werd niet op waarde geschat door zijn tijdgenoten.

AFLEVERING 5 – 28 december
Hans Dorrestijn en de dichter Rob Schouten buigen zich over deel 4 van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach terwijl programmamaker Annette Bakker eindelijk de kerstboom optuigt. Ze zijn aanbeland bij het bloedigste deel van Bach’s kerst spektakel, het festum circumcisionis. Ofwel het arme kindekke jezus wordt besneden. Een goed moment om op zoek te gaan naar troost in de klassieke muziek.

AFLEVERING 6 – 28 december
De heren Dorrestijn en Schouten zien Johann Sebastiaan Bach al lopen over de kinderkopjes van het kerkplein in Leipzig. Weer een dag naar kantoor. Zijn pruik zakt wat scheef. Nóg één deel schrijven voor het Weihnachtsoratorium. Doorzetten jongen! Wij genieten van deel 5 al weer.

AFLEVERING 7 – 4 januari
Het is jammerlijk dat we zo weinig van Johann Sebastian Bach weten. Wat was de wrijving, wat gaf hem glans? Gelukkig heeft dichter Rob Schouten zo ongeveer iedere biografie gelezen. Was hij echt zo saai? Deel 6 van het Weihnachtsoratorium is weliswaar weer geniaal gecomponeerd, maar misschien iets te voorspelbaar?

AFLEVERING 8 – 4 januari
In deze laatste aflevering kijken de cabaretier Hans Dorrestijn en de dichter Rob Schouten samen met programmamaker Annette Bakker terug op een mooie kerstervaring: ze hebben twee en een half uur Weihnachtsoratorium van Bach er op zitten. Tijd om schaamtevol te bekennen dat ze slecht raad weten met te veel schoonheid.