Hilversum,
20
december
2016
|
17:24
Europe/Amsterdam

Hannie van Leeuwen in Recht van Spreken van MAX

“Ik heb getracht te leven voor een ander”

'Straaljager Hannie' werd ze genoemd: de strijdbare politica Hannie van Leeuwen. Ze is negentig jaar inmiddels, haar gezondheid is broos. Op maandag 26 december om 19.40 uur op NPO 2 blikt ze in het MAX-programma Recht van Spreken terug op haar werk en leven. "Ik heb getracht te leven voor een ander", zegt Hannie van Leeuwen tegen presentatrice Elles de Bruin.

Het leven van Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, staat altijd in het teken van de politiek. Ze is een gedreven politica voor eerst de ARP en later het CDA. Ze toont zich vaak het sociale gezicht van de partij. In 2005 weet ze in haar eentje in de Eerste Kamer als bijna tachtigjarige allerhande wijzigingen af te dwingen in de dan nieuwe zorgverzekeringswet, die de marktwerking in de zorg introduceert. Ze kijkt met “gemengde gevoelens” terug op haar uiteindelijke instemming met die wet: “Ik vind dat de zorgverzekeraars het er bij hebben laten zitten. Ik had grotere verwachtingen van het optreden van de zorgverzekeraars.”

Van Leeuwen bleef haar leven lang vrijgezel en kinderloos. Terugkijkend zegt ze: "Als ik had mogen kiezen had ik liever vijf kinderen en tien kleinkinderen gehad. Maar het is anders gelopen. Dat heb je te aanvaarden."

Haar gezondheid is kwetsbaar. Ze heeft een vaste wijkverpleegkundige die haar twee keer per dag verzorgt. Afgelopen voorjaar denkt ze de zomer niet te zullen overleven. Maar in september is ze weer enthousiast van de partij op een reünie van CDA-Eerste Kamerleden, zo is te zien in Recht van Spreken.

Over Recht van Spreken
Prominente Nederlanders blikken in Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Jan Marijnissen, Jan Siebelink, Johan Witteveen, Bram Peper, Rita Verdonk en Arnold Heertje centraal in het programma.

Op 27 december blikt Aart Staartjes in Recht van Spreken terug op zijn werk en leven. Meer informatie over deze uitzending vindt u op onze perssite.

MAX: Recht van Spreken: Hannie van Leeuwen
Presentatie: Elles de Bruin
Maandag 26 december
Om 19.40 uur op NPO 2

www.omroepmax.nl | facebook.com/MAXdocumentaires | #rechtvanspreken