Hilversum,
14
november
2016
|
17:10
Europe/Amsterdam

Hannie van Leeuwen en Aart Staartjes in Recht van Spreken van MAX

Maandag 26 en dinsdag 27 december om 19.40 uur op NPO 2

Zij is negentig en hij bijna tachtig: politica Hannie van Leeuwen en acteur en schrijver Aart Staartjes. Op maandag 26 en dinsdag 27 december om 19.40 uur op NPO 2 blikken ze in het MAX-programma Recht van Spreken terug op hun werk en leven.

Aflevering 1 – Maandag 26 december om 19.40 uur op NPO 2
Het leven van Hannie van Leeuwen, in de oorlog koerierster voor het verzet, stond altijd in het teken van de politiek. Ze was een strijdbaar politica voor de ARP en later voor het CDA. 'Straaljager Hannie' was haar bijnaam, vanwege de rechtstreekse en felle manier van politiek bedrijven. In 2005 weet Hannie in haar eentje in de Eerste Kamer, als bijna tachtigjarige, diverse wijzigingen af te dwingen in de dan nieuwe zorgverzekeringswet. Van Leeuwen bleef haar leven lang vrijgezel en kinderloos. Terugkijkend zegt ze: "Als ik had mogen kiezen had ik liever vijf kinderen en tien kleinkinderen gehad, maar het is anders gelopen. Dat heb je te aanvaarden." Haar gezondheid is broos. Afgelopen voorjaar denkt ze de zomer niet te zullen overleven. Maar in september is ze weer enthousiast van de partij op een reünie van CDA- Eerste Kamerleden, zo blijkt in Recht van Spreken.

Aflevering 2 – Dinsdag 27 december om 19.40 uur op NPO 2
De 78-jarige Aart Staartjes, al 33 jaar Meneer Aart in Sesamstraat, is nog steeds actief als acteur. Op dit moment is hij te zien in de zesdelige dramaserie Als de dijken breken. Nederland kent Aart vooral als maker van recalcitrante kinderprogramma's. Met De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en de Film van Ome Willem weet hij generaties kinderen en hun ouders te vermaken en te ontregelen. Met collega's Joost Prinsen en Wieteke van Dort en creatieve schrijvers brengt hij kinderen in aanraking met thema's als scheiden, liegen, seks, ongesteldheid en liefde. Ook doet hij als verslaggever jarenlang live verslag van de Nationale intocht van Sinterklaas. Terugblikkend op zijn loopbaan zegt hij: "Als acteur moet je een missie hebben, je moet iets willen uitdragen. En als dat lukt, is dat mooi." Privé ging het Aart Staartjes niet altijd voor de wind. Hij ziet één van zijn kinderen al twintig jaar niet meer. "Heel verdrietig. Maar ik kan er niets aandoen", aldus Staartjes in Recht van Spreken.

Over Recht van Spreken
Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentatrice Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Jan Marijnissen, Jan Siebelink, Johan Witteveen, Bram Peper, Rita Verdonk en Arnold Heertje centraal in het programma

MAX: Recht van Spreken: Hannie van Leeuwen en Aart Staartjes
Maandag 26 december en dinsdag 27 december
Om 19.40 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl
#RechtvanSpreken