Hilversum,
16
april
2018
|
17:48
Europe/Amsterdam

Hallo Nederland kaart grote problemen met ziekteverzuim in de zorg aan

Op dinsdag 17 april vanaf 18.30 uur op NPO 2 besteedt het MAX-programma Hallo Nederland aandacht aan de grote problemen rondom het ziekteverzuim in de zorg. Werknemers mogen zich eigenlijk niet ziekmelden en worden door hun werkgever tegengewerkt als zij dit toch doen. Volgens vakbond FNV wordt dit beleid in de hand gewerkt door het externe HRM-bureau Falke & Verbaan.

In Hallo Nederland vertelt een thuiszorgmedewerker zijn verhaal. Hij werkt al lange tijd in deze sector en merkt dat het steeds lastiger wordt om je ziek te melden: "Als ik ziek ben moet ik dat voor 9.00 uur melden. Soms zijn de lijnen bezet en is de werkgever niet te bereiken. Als ik dan te laat bel, moet ik deze dag als een verlofdag opnemen. Laatst had ik een acute hernia. Toen zeiden ze tegen mij: slik maar wat pijnstillers, je gaat gewoon werken. Maar hoe kan dat nou als ik in de zorg werk? Ik moet toch voor mensen zorgen? Ik word zelf suf van pijnstillers en moet dan ook nog naar huis rijden”, zegt hij over het beleid van zijn werkgever in de thuiszorgbranche.

Wim van der Hoorn, CAO-onderhandelaar van de FNV, onderstreept in Hallo Nederland het probleem rondom het ziekteverzuim. Hij gaat binnenkort met zijn collega van vakbond CNV in gesprek met het HRM-bureau Falke & Verbaan. Dit bureau wordt volgens Van der Hoorn in de arm genomen door veel zorginstellingen, en adviseert hen hoe zij het ziekteverzuim omlaag kunnen brengen. Hallo Nederland citeert dinsdagavond in de uitzending de reactie van Falke & Verbaan. 

Werkgevers in de zorg zetten zelfs Arbo-artsen onder druk om zieke medewerkers sneller weer aan het werk te krijgen. Een oud-arbo-arts is gestopt met haar werk, mede omdat zij zich niet kon vereenzelvigen met het verzuimbeleid van veel van haar klanten. In Hallo Nederland vertelt zij haar kant van het verhaal.

Hallo Nederland
Dinsdag 17 april 2018
Om 18.30 uur NPO 2 
www.maxvandaag.nl | @HalloNederland | #HalloNederland | www.facebook.com/HalloNederlandMAX