Hilversum,
25
juni
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Groeten van MAX: informatie aflevering 4

Turkse hotels en fietsen in het vliegtuig

Hilversum, 25 juni 2015 - Maandag 29 juni om 20.30 uur op NPO 1 ziet u weer een nieuwe aflevering van het consumentenprogramma Groeten van MAX. In deze aflevering worden klachten behandeld over nieuwe hotels in Turkije, fietsen die niet mee mogen met luchtvaartmaatschappij Ryanair en er wordt gekeken waar toeslagen en heffingen heen gaan van uw vliegticket. Daarnaast laat Karin Luiten weer zien hoe u makkelijk en lekker kunt koken op de camping en onze mystery guest vervolgt zijn tocht langs de Route du Soleil voor De Accommodatietest.

Nieuwe Turkse hotels 
In Turkije openen ieder jaar weer een aantal nieuwe hotels hun deuren. Hier kunt u als eerste genieten van het zwembad, als eerste slapen in het bed en als eerste gebruik maken van de spa. De familie Kamps boekte ook een nieuw hotel, maar kwam voor een onaangename verrassing te staan: het hotel was nog niet af. Ze hebben hun best gedaan nog iets van de vakantie te maken, maar ze waren vooral veel tijd kwijt aan klagen. Ze krijgen van de reisorganisatie Freesun nul op het rekest, totdat Groeten van MAX aan de bel trekt.

Fietsen Ryanair 
Ben en Monique vliegen al jaren met hun fiets als ruimbagage. Dat waren ze ook afgelopen vakantie van plan. Net als voorgaande jaren pakt Ben de fietsen zorgvuldig in plastic hoezen, maar wanneer ze zich melden bij de incheckbalie loopt het spaak. De voorwaarden zouden zijn gewijzigd en de fiets mag alleen mee in een doos. Ze vertrekken – met hun fietsen - huiswaarts. De fietsvakantie gaat niet door. Achteraf krijgen ze geen antwoord, laat staan een compensatie, van Ryanair. Groeten van MAX ontdekt dat de voorwaarden niet zijn aangepast, maar krijgen verder moeilijk contact met Ryanair. Verslaggever Timon gaat met de fiets naar de luchthaven en brengt een bezoek aan het hoofdkantoor van Ryanair om opheldering te vragen.

Toeslagen en belastingen op vliegtickets 
Bij het boeken van een vliegticket betaalt u ook toeslagen en heffingen. Als Groeten van MAX kijkt bij tickets van Transavia, KLM en Corendon is er een wir-war aan verschillende toeslagen, waarbij u als consument geen idee hebt waar het voor is of waar uw geld naartoe gaat. Waarom betaalt u bijvoorbeeld een ‘passagiersservicetoeslag’ én een ‘toeslag luchthavenvoorzieningen’? En als u ‘solidariteitsbelasting’ betaalt, waar gaat dit geld dan naartoe? Timon belt een rondje en krijgt bizarre antwoorden (en wat blijkt, medewerkers van deze bedrijven weten zelf ook niet wat al die toeslagen betekenen). In de studio Tweede kamerlid Martijn van Helvert (CDA) te gast die pleit voor meer duidelijkheid voor de consument.

Groeten van MAX 
Elke maandag om 20.30 uur op NPO 1 
Presentatie: Sybrand Niessen 
www.groetenvanmax.nl 
Twitter: #GroetenvanMAX 
Facebook.com/GroetenvanMAX