Hilversum,
01
januari
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Gerard Cox blikt terug in Recht van Spreken 1-1-2015

“Het getto van de goede smaak”

Hilversum, 24 december 2014 –In de MAX-serie Recht van Spreken blikt acteur en zanger Gerard Cox met presentator Elles de Bruin terug op zijn werk en leven. De 74-jarige Cox is nog steeds actief als zanger en acteur. In zijn 53-ste seizoen als artiest staat hij met ex-echtgenote Joke Bruijs op de planken in de voorstelling ‘Alles went behalve een vent’. Ook kwam in 2014 kwam de filmversie uit van de veelbekeken tv-serie ‘Toen was geluk heel gewoon’.

Gerard Cox werd in de jaren zeventig verguisd omdat hij verraad zou hebben gepleegd aan het maatschappij-kritische cabaret van die tijd. Cox was lid van de cabaretgroep Lurelei . Maar na zijn grote hit in 1973. ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’, had hij in cabaretkringen afgedaan. Hij zou zijn gegaan voor het grote geld, zo luidde de kritiek. Terugblikkend in Recht van Spreken zegt Cox: “Ik was een kritisch cabaretier, toen maakte ik een super-hit en was ik plotseling niet meer integer. Ik had gewoon een hit, waar ik veel geld mee verdiende. Maar dat geld had ik toch niet gestolen?”

Cox vindt zichzelf, ook in series als ‘Toen was geluk…’ nog steeds “geëngageerd”. Volgens vrienden en collega’s wordt Gerard Cox ondergewaardeerd in Nederland. Zo schrijft de Volkskrant, een krant die Cox al decennia jaar leest, al jaren geen letter meer over hem. Cox hekelt in Recht van Spreken het “getto van de goede smaak” van kranten als de Volkskrant.

Recht van Spreken met Gerard Cox
Nieuwjaarsdag 1 januari
Om 17.35 uur bij MAX op NPO 2
www.omroepmax.nl