Hilversum,
07
maart
2019
|
10:08
Europe/Amsterdam

Geert-Jan Knoops in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 11 maart om 20.25 op NPO 2

Op maandag 11 maart zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In de vierde aflevering van deze reeks wordt Geert-Jan Knoops geportretteerd. Onder anderen Knoops' echtgenote Carry en Telegraaf-rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman schetsen een beeld van de advocaat. 

Het MAX-programma Door Andere Ogen schetst het leven en de carrière van Geert-Jan Knoops, advocaat in roemruchte zaken: van Hells Angels tot Geert Wilders en van Julio Poch tot de ten onrechte veroordeelde ouderenverzorgster Ina Post. “Marinier in toga”, zo luidt de titel van de uitzending: een verwijzing naar het militaire leven van Knoops, waarin de raadsman uitblonk in mentale en fysieke prestaties, een discipline die volgens ingewijden ook in de rechtszaal zichtbaar is. “Geert-Jan is keihard”, beschrijft generaal majoor Willem Prins, die bij de mariniers Knoops’ baas was. Ook Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf, die hem al jaren volgt, roemt de militaire precisie waarmee Knoops opereert: “Hij is de koning van de herzieningszaken. Ingewikkelde, langdurige kwesties, waarin hij het voor onschuldig veroordeelden opneemt. Zijn argumenten zijn scherp als mitrailleurvuur”.

In Door Andere Ogen komt ook Knoops’ echtgenote Carry Knoops uitvoerig aan het woord. De twee, al 25 jaar samen, leerden elkaar kennen op het bureau van de oude leermeester Max Moszkowicz. “Het was liefde op het eerste gezicht, wij zijn zielsverwanten en trekken dag en nacht met elkaar op”, zegt ze. Knoops blijkt een enorme 'workaholic'. Volgens zijn echtgenote geldt dat zelfs in de vakanties: “De kinderen vragen soms of hij de dossiers geplastificeerd wil meenemen in het zwembad”. Ook Belleman verwondert zich over de inzet van Knoops: “Soms vraag ik me af of ze hun huis wel hebben ingericht. Ze zitten tot diep in de avond op kantoor”.

In Door Andere Ogen beschrijven Saskia Belleman en Carry Knoops gedetailleerd hun ervaringen bij de vrijspraak van Julio Poch, de Transavia-piloot die, verdacht van deelname aan de zogenaamde dodenvluchten van het regime-Videla, acht jaar vast zat in de Argentijnse cel. “Toen heb ik voor het eerst Geert-Jan geëmotioneerd gezien. Die ontlading was ongekend”, zegt Belleman. Knoops wil nu in een rechtszaak de staat dwingen tot schadevergoeding voor Poch, omdat hij op oneigenlijke gronden aan Argentinië zou zijn uitgeleverd. Knoops en Poch liggen daarover in de clinch met minister Grapperhaus van Justitie, die een eigen onderzoek naar de gang van zaken wil instellen. Carry Knoops zegt dat het “typisch Geert-Jan is” om deze kwestie verder op te voeren: “Dit is het verhaal van een eenling tegen de staat, dat is het soort onrecht dat hij niet kan verdragen”.

Behalve raadsman is Knoops ook wetenschapper. Hij doceert aan een Chinese Universiteit. En hij is actief voor het Internationale Strafhof. Hij was betrokken bij oorlogstribunalen in Sierre Leone en Rwanda. “Het is een wonder zoals hij dat allemaal weet te combineren”, zegt Belleman. “Zijn militaire ervaringen en discipline zullen hem daarbij enorm van dienst zijn”.

Door Andere Ogen - Geert-Jan Knoops
Maandag 11 maart
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |