Hilversum,
20
juli
2023
|
11:00
Europe/Amsterdam

Fidan Ekiz en Kees Schaap duiken in de wereld van wokeness, uitsluiting en angst

Omroep MAX zendt vanaf zondag 6 augustus de veelbesproken vierdelige documentaireserie De doe-het-zelf Dictatuur uit. Hierin volgen we het persoonlijke avontuur van programmamakers en journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst; verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van nu in het algemeen en die van Fidan en Kees in het bijzonder. De doe-het-zelf Dictatuur is al te bingen via NPO Start, en inmiddels al ruim 188.000 keer gestreamd (ten minste 30 seconden bekeken). De reeks beleeft op zondag 6 augustus om 19.20 uur bij MAX op NPO 2 zijn première op televisie. 

De doe-het-zelf Dictatuur is oorspronkelijk gemaakt voor BNNVARA, maar de omroep trok zich terug, nadat deze gaandeweg zelf inhoudelijk onderdeel werd van de serie. De makers benaderden Jan Slagter en in overleg met BNNVARA is besloten dat Omroep MAX de documentaireserie uitzendt. 

Jan Slagter, directeur Omroep MAX: “Dat wij deze docu hebben overgenomen van BNNVARA heeft heel wat teweeggebracht. Er gebeurde precies wat de makers voor ogen hadden, namelijk dat er een discussie ontstond over de huidige cancelcultuur. Laten we hopen dat het ook in de toekomst helpt zodat we stoppen met het cancelen van mensen met een andere mening dan je zelf hebt.”

In de vier afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur gaan Fidan en Kees op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie. Waarom worden mensen met afwijkende meningen en afwijkend gedrag publiekelijk veroordeeld en uitgesloten? Wat gebeurt er met mensen die worden verstoten? Waarom worden mensen agressiever en radicaliseren ze? Waarom polariseert onze samenleving? Wat is de rol van social media? En hoe verlamt de angst voor uitsluiting onze politieke en culturele instituties?

Fidan en Kees kennen elkaar al jaren en zijn het vaak met elkaar oneens. Hun discussies zijn openhartig en ongezouten eerlijk. In hun onderlinge gesprekken in De doe-het-zelf Dictatuur nemen ze ook hun eigen rol en ervaringen onder de loep. Zo duiken ze samen diep in de maatschappelijke conflictgebieden van vandaag. Ze ontdekken aangrijpende verhalen en spreken met controversiële mensen. Maar zonder dat ze dat van tevoren beseffen, worden ze gaandeweg zelf ook onderdeel van het verhaal. Dat leidt tot radicale keuzes en een zeer onverwachte ontknoping.

De afleveringsinformatie over de overige afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur is te raadplegen op onze perssite

De doe-het-zelf Dictatuur (4 afleveringen)
Vanaf zondag 6 augustus
Om 19.20 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie en regie: Fidan Ekiz en Kees Schaap