Hilversum,
15
maart
2016
|
16:47
Europe/Amsterdam

Extra uitzending MAX Maakt Mogelijk op Paasmaandag

maandag 28 maart om 15.25 uur op NPO 2

Op maandag 28 maart zendt MAX om 15.25 uur op NPO 2 een extra aflevering van MAX Maakt Mogelijk uit. In deze uitzending zien we de 75-jarige Toon. Zijn vriend schakelde de hulp van De Soresdienst van MAX Maakt Mogelijk in omdat de in Torremolinos wonende Toon terug naar Nederland wilde, maar dat niet kon. Ook zien we hoe Jan Slagter namens Stichting MAX Maakt Mogelijk kerstpakketten uitdeelt in het Moldavische dorp Stefanesti.

Berooid en eenzaam in Torremolinos
Toon Vermeulen (75) is 14 jaar geleden naar Torremolinos verhuisd om dichtbij zijn dochter en kleinkinderen te wonen. Maar in 2014 wordt hij getroffen door een herseninfarct waarna hij in een verzorgingshuis terecht kwam. Zijn dochter is inmiddels geëmigreerd naar Cuba en Toon kwijnt alleen weg, tussen de dementerende ouderen. Omdat Toon niet dementeert en zich door het infarct niet meer goed kan uitdrukken in de Spaanse taal, is het de verkeerde plek voor hem om te wonen. Hij wil daarom niets liever dan terug naar Nederland, maar kan dit zelf niet regelen. Ook zijn familie en vrienden lukt het niet om dit via (overheids)instanties voor elkaar te krijgen. Daarom schakelt goede vriend Jan Smits De Soresdienst van MAX Maakt Mogelijk in. En met succes! Wat niemand anders lukte, is de vrijwilligers van De Soresdienst wél gelukt; Toon naar Nederland halen én een woonruimte voor hem regelen. Na een jaar intensieve bemiddeling is het dan zo ver, een emotionele Toon komt aan op Schiphol waar hij wordt opgewacht door presentator Jan Slagter. Daarna volgt een bijzondere hereniging met vrienden en familie.

Kerstpakketten voor Moldavië
Vlak voor de feestdagen bezocht Jan Slagter het straatarme dorp Stefanesti in Moldavië. De meeste mensen kunnen zich daar geen dagelijkse maaltijd veroorloven. Kerst vieren met wat extra eten is een luxe die de mensen zich al helemaal niet kunnen permitteren. Daarom deelt MAX Maakt Mogelijk kerstpakketten uit aan alle 2306 inwoners van het dorp. In totaal is twintig ton voedsel per vrachtwagen vanuit Heerenveen naar Moldavië gereden. De pakketten zijn ook voorzien van een nuttig cadeau zoals mutsen, wanten en zeep, maar ook zit er speelgoed bij voor de kleintjes. Het hele dorp is uitgelopen om de aankomst van de vrachtwagens te zien. En ook aan de ouderen die niet naar de vrachtwagen kunnen komen is gedacht. Jan Slagter bezoekt deze ouderen thuis, uiteraard mét kerstpakket.

MAX Maakt Mogelijk
Maandag 28 maart om 15.35 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxvandaag.nl