Hilversum,
14
september
2023
|
11:30
Europe/Amsterdam

Expeditie Nederland presenteert samenwerking tussen MAX en regionale omroepen

Maandag 4 september wordt de eerste aflevering van Expeditie Nederland uitgezonden om 18.30 bij MAX op NPO 2. Net als in het vorige seizoen, gaat MAX wederom de samenwerking aan met regionale omroepen. Elke maandag wordt een nieuw onderwerp behandeld door vijf regionale verslaggevers. 

In Expeditie Nederland berichten verslaggevers van de regionale omroepen over onderwerpen die ons allemaal raken, maar die per provincie een eigen verhaal opleveren. Verschillende onderwerpen komen aan bod; van geschiedenis en cultuur tot actuele vraagstukken en zorg. Door perspectieven vanuit veertien verschillende omroepen wordt er een compleet beeld gegeven van Nederland als geheel, inclusief het Caribisch Netwerk. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de regio's op deze thema's? Hoe vormen deze verschillen en overeenkomsten Nederland? 

Aflevering 1 – Maandag 4 september om 18.30 bij MAX op NPO 2 
Door de eeuwen heen is Nederland ondergaan aan veel veranderingen. Deze veranderingen spelen zich niet alleen af op het gebied van cultuur en politiek, maar ook op het gebied van landschap. In deze aflevering gaan we een kijkje nemen bij verdwenen en verdronken dorpen. Dit zijn dorpen die door de eeuwen heen verdwenen zijn van de kaart, bijvoorbeeld dorpen in Groningen en Limburg die door de groeiende industrie van de aardbodem verdwenen zijn. Regionale verslaggevers van RTV Noord, L1, Omroep Zeeland, RTV Oost en Omroep Flevoland leggen uit hoe het kan dat deze dorpen verdronken of vergeten zijn en wat deze dorpen kenmerken. We gaan op zoek naar deze bijzondere plekken en duiken de lokale geschiedenis in. 

Aflevering 2 – Maandag 11 september om 18.30 bij MAX op NPO 2 
Oost, west, thuis best… Maar hoe ziet thuis eruit? Tussen zelfstandig wonen en een verpleeghuis zit meer dan je denkt! In Expeditie Nederland gaan we een kijkje nemen welke bijzondere woonvormen en voor senioren zijn in de verschillende provincies. In Drenthe hebben ouderen zelf het zogenoemde “Knarrenhof” gebouwd. Dit is een betaalbaar, drempelloos wooncomplex met zorg dichtbij huis. Ook gaan we in deze aflevering langs bij wooncomplexen in Utrecht waar jonge mensen en senioren gezamenlijk wonen. 

Aflevering 3 – Maandag 18 september om 18.30 bij MAX op NPO 2 
In Nederland komen veel plant- en diersoorten voor die hier niet vandaan komen. Deze soorten kunnen weleens tot problemen leiden. Zijn deze 'indringers' eigenlijk wel goed voor de Nederlandse natuur? De verslaggevers van de regionale omroepen lichten dat toe. Zo wordt onder andere de Japanse duizendknoopplant besproken, die in Noord-Brabant de landschappen overneemt. De regionale verslaggevers hebben de groene kennis paraat en vertellen ons over deze invasieve soorten. 

Aflevering 4 – Maandag 25 september om 18.30 bij MAX op NPO 2 
Deze aflevering klinkt als muziek in de oren. Deze week laten we de klanken vanuit verschillende hoeken van het land klinken. Vanuit de provincie Utrecht, gaan we naar de Spakenburgse band Bukkes luisteren. Ook de band Bierwolf krijgt een podium. Deze band staat bekend om het zingen in het Zeeuws en de muziek wordt ook Zeeland Dialect Punk ’n Roll genoemd.  

Expeditie Nederland 
Vanaf 4 september
Om 18.30 bij MAX op NPO 2 

MAX-programma’s terugkijken of luisteren? Dat kan via MAX Vandaag. 

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn