Hilversum,
08
februari
2021
|
13:35
Europe/Amsterdam

Exclusieve interviews Heel Holland Bakt online en zo ziet de finale eruit

Zondag 14 februari om 20.25 uur op NPO 1

Afgelopen zondag is bekendgemaakt wie de Heel Holland Bakt-tent moesten verlaten. Het avontuur stopte helaas voor twee bakkers: Sabine en Ellen. In een exclusief interview op onze website blikken zij terug op hun bakervaring in de tent. Daarmee zijn tevens de finalisten van Heel Holland Bakt 2020-2021 bekendgemaakt: Elizabeth, Eric en Thijs. 

Een deel van het interview met Sabine en Ellen is hieronder te lezen. Het gehele interview met Sabine is hier te vinden en het interview met Ellen hier. Hier mag uit geciteerd worden onder vermelding van de website Heelhollandbakt.nl.

Sabine: chocoladekoningin
Sabine: “Het overviel me echt dat ik er vlak voor de finale uit moest. Ellen zag het wel aankomen, maar ik had het echt niet verwacht.” Met tranen in haar ogen neemt Sabine afscheid van de bakkers. Voor de andere bakkers blijft Sabine de ongekroonde chocoladekoningin van Heel Holland Bakt. Ze omschrijft zichzelf als een klassieke bakker, creatief en met oog voor detail. “Ik gebruik graag kleur in mijn taarten, maar er moet ook altijd iets van chocolade in. Terwijl ik zelf heel weinig chocola eet. Je kunt er zulke mooie dingen mee maken, zoals de kroon op mijn Delfts Blauw taart. Die taart is precies geworden zoals ik hem in mijn hoofd had.” 

Zware periode
Twee jaar geleden zat Sabine nog middenin een zware periode. Ze kreeg een burn-out, waardoor ze een angst- en paniekstoornis heeft ontwikkeld. "Ik kon bijna niks meer en wilde me alleen maar verstoppen in bed.” Sabine zoekt hulp van een psycholoog en dankzij gesprekken komt ze er langzaam maar zeker weer bovenop. En bakken heeft haar daar zeker bij geholpen. "Als ik in de keuken sta, kan ik echt ontspannen.” Sabine praat eerlijk en openhartig over de mentale problemen waar ze nog steeds mee worstelt, want erover praten helpt, dat heeft ze ook in de tent ervaren. "Het heeft mij er niet van weerhouden om mijn dromen achterna te gaan. Ik ben er echt in gegaan om te winnen, maar Janny zei dat ik het los moest laten. Niet meer de beste willen zijn en gewoon genieten van het meedoen aan het programma.”

Lees het gehele interview op onze website Heelhollandbakt.nl. Citeren is toegestaan onder vermelding van de website Heelhollandbakt.nl.

Ellen: “Het is de dood of de gladiolen”
Ellen: “Bij het spektakelstuk zag ik de taarten van de andere bakkers en toen wist ik het meteen. De glazuurlaag van mijn koekjes was helemaal uitgelopen. Ik zei tegen de anderen dat ik naar huis zou worden gestuurd. Voor mij is het goed geweest.”Het afscheid van Heel Holland Bakt komt voor Ellen niet onverwacht, want een week eerder kruipt ze door het oog van de naald. Omdat bakker Eric ziek thuiszit wordt er in deze ronde geen bakker naar huis gestuurd. Ellen eindigt op de laatste plaats, maar mag toch door naar de halve finale. “Het is de dood of de gladiolen”, zoals ze het zelf zo mooi zegt tijdens het laatste bakweekend in de tent. Tot de laatste minuut heeft ze gestreden en nu is de missie volbracht. “In mijn introductiefilmpje vertel ik dat het voor mij geslaagd zou zijn als ik in de tent veel zou leren, plezier zou hebben en minimaal een paar rondes zou overleven. En dat is gelukt. Het leukste vond ik dat er na elke opdracht iets moois op de hoek van de werkbank stond.”

Herpakken
In de tent zien we Ellen als een vrolijke wervelwind en een flapuit die het niet onder stoelen of banken steekt als een recept haar niet aanstaat.Een grote zucht bij het lezen van de ingrediënten, haar handen die wanhopig de lucht in gaan en de vertwijfeling.“Vooral bij de technische opdrachten leek het alsof ik kortsluiting in mijn hoofd had. Dan draaide ik me maar weer eens om naar Thijs om te kijken hoe hij dat aanpakte.” Ondanks de momenten van wanhoop en blinde paniek, weet Ellen zich keer op keer te herpakken. En ze kan het allemaal ook goed relativeren. “Achteraf heb ik veel stress gehad om niets en ben ik mezelf een paar keer goed tegengekomen. Altijd die twijfel en denken dat het niet goed is, maar ik heb zoveel geleerd. Als ik nu terugkijk, kan ik echt veel meer dan ik van tevoren dacht.” 

Lees het gehele interview op onze website Heelhollandbakt.nl. Citeren is toegestaan onder vermelding van de website Heelhollandbakt.nl.

Meer Sabine en Ellen
Thuisbakkers Sabine en Ellen zijn te zien in Doorbakken op woensdag 10 februari om 21.30 uur op NPO 1. Doorbakken, gepresenteerd door André van Duin, kijkt wekelijks terug op de spannendste en mooiste gebeurtenissen in Heel Holland Bakt. Janny van der Heijden neemt André wekelijks mee op pad voor een educatief uitje en Sabine en Ellen krijgen deze aflevering een mini-masterclass van Robèrt van Beckhoven.

Finale Heel Holland Bakt
Op zondag 14 februari staan in de finale van Heel Holland Bakt 2020-2021 verpleegkundige Elizabeth, grafisch vormgever Eric en arts-onderzoeker Thijs. In deze spannende finale krijgen de bakkers twee opdrachten: gebak met een dak en een grandioos spektakel waar acht uur de tijd voor staat in het thema.. liefde! In deze laatste opdracht gaat het om technieken, planning, smaken en presentatie. Wie wordt de winnaar van Heel Holland Bakt 2020-2021? 

Heel Holland Bakt (finale)
Zondag 14 februari om 20.25 uur op NPO 1
Presentatie: André van Duin
Jury: Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven

www.heelhollandbakt.nl | facebook.com/heelhollandbakt | instagram.com/heelhollandbakt | @HeelHollandBakt | #HHB 

Meer Heel Holland Bakt? Download de HEEL HOLLAND BAKT-APPHeel Holland Bakt, geproduceerd door Blue Circle, is de Nederlandse versie van de Britse kijkcijferhit The Great British Bake Off, naar format van Love Productions.

Onderstaande persfoto's van de kandidaten mogen gebruikt worden in het kader van Heel Holland Bakt seizoen 8 onder vermelding van MAX/Roland J. Reinders en de algemene persfoto onder vermelding vann MAX/Elvin Boer.