Hilversum,
03
augustus
2018
|
15:22
Europe/Amsterdam

Erica Terpstra in Nieuwsweekend over het voorwoord van de Dalai Lama in haar kinderboek en o.a. Naomi van As op De Perstribune

Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus zijn er weer nieuwe uitzendingen van de MAX-programma’s op NPO Radio 1 te horen. In Nieuwsweekend gaat het onder andere over het voorwaard dat de Dalai Lama schreef voor het boek van Erica Terpstra. De Perstribune ontvangt zondag Leon Verdonschot en Naomi van As.

Nieuwsweekend - Zaterdag 4 augustus van 08.30 tot 11.00 uur op NPO Radio 1
De gasafbouw is een slechte deal, vindt Steef Bartman. Wiebes heeft zich laten ringeloren door de oliemaatschappijen, zo stelt hij. Steef komt erover vertellen in Nieuwsweekend.

Het CBS bevestigt maar weer eens deze week: het aantal mensen met obesitas stijgt maar door. Zo ook het aantal maagverkleiningen. In 2008 waren dat er nog 340 per jaar, nu zijn dat er 12.000. Kennelijk een populaire ingreep. Maar zaligmakend is het bepaald niet. Willeke van den Heuvel schreef er een realistisch boek over en vertelt erover in Nieuwsweekend. Ook een gesprek met Danielle, bij wie de complicaties van haar maagverkleining zo ernstig zijn, dat ze op de wachtlijst staat voor een hersteloperatie. Ze maakt allerlei ellende door sinds die operatie, die haar leven nu bepaalt. Als ze had geweten dat dit zou kunnen gebeuren, hoe klein de kans ook, dan had ze het nooit gedaan, zegt ze nu.

Maandag 6 augustus gaan de sancties tegen Iran in van de Verenigde Staten. Peyman Jafari analyseert in Nieuwsweekend de oplopende spanning tussen de VS en Iran, die hij levensgevaarlijk noemt. Gevaarlijker nog dan de toestand met Noord-Korea, zegt hij.

Erica Terpstra komt vertellen over het kinderboek dat ze schreef over het boeddhisme, het allereerste kinderboek over Boeddha in Nederland. Het voorwoord is geschreven door niemand minder dan de Dalai Lama, die Erica al eens eerder interviewde. Erica weet dat pas sinds vanochtend en is uiteraard, op z’n Erica’s, in de gloria. De Dalai Lama zegt in elk geval blij te zijn met het boekje, omdat het kinderen compassie leert en anderen leert delen in geluk. In Nieuwsweekend vertelt ze er meer over.

Gatti ligt op z’n gattie. De beroemde dirigent is ontslagen uit de baan van zijn leven, nadat hij beschuldigd is van #metoo-achtige praktijken. Het Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop en staat dan ook te schudden op z’n grondvesten. Klassieke muziekkenner Joost Galema duidt de gigantische impact van deze gebeurtenis in orkestland.

De Perstribune – Zondag 5 augustus van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1
Leon Verdonschot, te gast in het eerste uur van De Perstribune tussen 12.00 en 13.00 uur, is schrijver van succesvolle biografieën als VOS (over de Vlaamse rockster Luc de Vos) en Rico (over de kickbokser Rico Verhoeven). Daarnaast schrijft hij romans en columns. Bij al zijn werk staat zijn eigen nieuwsgierigheid aan de basis. Nieuwe projecten van de hand van Verdonschot zijn een documentaire over Rob de Nijs en een boek over zijn geboortestad Geleen.

Naomi van As, te gast in het tweede uur van De Perstribune tussen 13.00 en 14.00 uur, is 229-voudig hockeyinternational, tweevoudig olympisch kampioen en tweevoudig beste speler van de wereld. Momenteel timmert ze aan de weg met een tv-carrière met programma's als Zappsport en 24 uur mandekking. En ze is natuurlijk de partner van Sven Kramer. Het topsportduo verwacht later dit jaar een eerste kind.

Mediajournalist Ron Vergouwen gaat deze zomer op bezoek bij mensen die een belangrijke rol vervullen áchter de schermen van de media. Deze week is hij bij ‘projectbegeleider’ Juliet Wagenaar. In Kassie Kijken aandacht voor de geschiedenis van taalspelletjes op tv, naar aanleiding van de nieuwe spelshow S.P.E.L.-show van Astrid Joosten.

De Perstribune wordt zondag gepresenteerd door Margreet Reijntjes en Govert van Brakel.

Over MAX op NPO Radio 1
Met Nieuwsweekend, De Perstribune en Nachtzuster is MAX te horen op NPO Radio 1. Dé nieuws- en sportzender van de Nederlandse Publieke Omroep is te beluisteren via ether, kabel, internet, digitale tv, satelliet en digitale radio (DAB+).

Facebook.com/nieuwsweekend | #Nieuwsweekend | @Nieuwsweekend
Facebook.com/deperstribune | #DePerstribune | @DePerstribune
www.maxvandaag.nl